Nu har Storgatan blivit gågata igen

Idag invigdes Linköpings sommargågata på Storgatan för sjätte året i rad. Istället för busstrafik kommer gatan under några månader bestå av uteserveringar, sittplatser – och en lekplats som eleverna från årskurs ett på Hagbyskolan har hjälpt till att smycka.

Flera barer och restauranger har nu ställt fram sina uteserveringar på storgatan.

Flera barer och restauranger har nu ställt fram sina uteserveringar på storgatan.

Foto: Pella-Maria Petersson

Linköping2024-06-19 17:29

Kommunen har satsat ungefär 600 000 kr på att konstruera sommarens gågata längs med Storgatan som kommer att vara fram till 25 augusti.

– Stora torget har blivit Linköpingsbornas vardagsrum och vi i kommunen vill att det ska vara en trygg miljö för hela familjen. Sommargågatan bidrar till att göra vår lilla stadskärna mer attraktiv. Det blir ett lugn när all trafik försvinner. Tanken är att folk ska kunna vistas här utan att behöva betala för att sitta på en restaurang, även om det är väldigt bra att gynna våra näringsidkare, säger Stefan Erikson, ordförande för samhällsbyggnadsnämnden.

Han står på Stora torget, mitt i vimlet bland en grupp barn från Hagbyskolan och ser mycket glad ut. Runtom har en lekplats byggts upp för Linköpings barn.

undefined
Eleverna från Hagbyskolan tillsammans med Stefan Erikson, ordförande för samhällsbyggnadsnämnden, och Jessica Stille Törnqvist, VD på Linköpings Citysamverkan.

Kan du berätta lite om tanken bakom årets tema?

– Temat är som sagt barn. Tidigare har vi haft lite olika saker, exempelvis Folkets scen med uppträdanden. Nu har vi Folkets lekrum. Tanken är att barnen ska aktiveras mer och kunna leka och umgås i en trygg miljö. Linköping som stad har problem med att handel lägger ned och lokaler blir ståendes tomma. Genom att göra stadskärnan med barnvänlig skapar vi fler möjligheter för fler folk.

– Vi måste få högre densitet med människor som bor och verkar inom stadskärnan för att den ska kunna hållas levande i framtiden. Vi behöver fylla innerstaden med innehåll för att motverka de kvardröjande effekterna av pandemin. Men det vi har märkt är att det inte är jätteattraktivt som småbarnsfamilj att bosätta sig i innerstaden. Därför behöver vi mer lekparker, vilket vi kommer att ordna nästa år, då ska vi etablera en i Sankt Larsparken, säger Stefan Erikson.

undefined
"Årets tema för sommargågatan ska få alla åldrar att känna sig välkomna i Linköpings stadskärna." säger Stefan Erikson.

Det finns planer för att göra Storgatan till en permanent gågata, men för att dessa planer ska bli verklighet måste busstrafiken flyttas från Storgatan till Drottninggatan.

– Vi kommer även att behöva bygga om Drottninggatan för en nyare och bättre gång- och cykelväg. Detta är steget vi projekterar i nuläget. Så det är stora förberedelser på gång. Sedan ska vi göra ombyggnadsåtgärder för Stora torget i framtiden. Tanken är att fylla det här området året runt så att det inte bara är en tom yta.

undefined
Eleverna från Hagbyskolan har gjort skyltar och satt upp längs gatan för att uppmana cyklister att cykla långsamt eller leda sina cyklar.

Har du fått till dig någon kritik mot gågatan?

– Nej, jag har bara fått till mig väldigt positiva reaktioner. Man ser hur folk blir glada och vaknar till, liksom: "äntligen kommer sommaren". 

Ann-Sofie Kustvik är lärare och mentor på Hagbyskolan. Hon är en av de som är på plats och ansvarar för barnen som springer kors och tvärs över gatan. 

– Jag tycker att det är ett jättehärligt tema och jag är väldigt glad över att våra elever får vara med och hjälpa till. Jag kan väl tycka att det finns en risk med cyklisterna. De kör så fort förbi här där barnen ska leka, men det är väl svårt att förbjuda dem. För övrigt så skapar sommargågatan ett lugnare tempo när det inte åker en massa bussar och bilar här, säger Ann-Sofie Kustvik. 

undefined
Från vänster: Clara, Alma Lund, Lione Liljegren och Maja Ekström. Flickorna berättar att det har varit jätteroligt att hjälpa till och tycker att torget har blivit en bättre plats eftersom de nu kan leka och spela där.

Gentjan Danaj äger restaurangen Opa! som har byggt upp en uteservering på gågatan.

– Sommargågatan är jättebra för oss. Vi märker direkt att folk vill sitta ute, speciellt när det är bra väder. Men främst är det väl trevligt för familjerna att kunna promenera ned för gatan med vagnar och barn utan att behöva tänka på om det kommer några bilar. Det finns mycket mer utrymme och de kan stanna till här för att äta i lugn och ro, säger Gentjan Danaj.

En annan restaurang och bar som har sin uteservering på sommargågatan är ölcaféet Backen, som ägs av Marcus Svennar. 

– Vi har varit med sedan sommargågatans start och vi tycker att det blir en helt annan känsla här i stan när den inleds. Trafiken försvinner och innerstaden blir större, man kan strosa runt på ett helt annat sätt, säger Marcus Svennar. 

undefined
Flera barer och restauranger har nu ställt fram sina uteserveringar på storgatan.

Men hur lämpligt är temat "Barn" på en bargata med alkoholservering?

– Tanken är att temat ska skapa en gemytlig miljö för alla, vilket vi tror att sommarens gågatan kan hjälpa med, säger Stefan Erikson.

– Vi välkomnar barn hos oss även om vi serverar alkohol. Barn måste också få ta sin plats i stadslivet, även inne på vår verksamhet. De får jättegärna komma in för att äta och dricka saft. På så sätt ser jag inga problem mer årets tema, säger Marcus Svennar på Backen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!