Nu är nya flyglinjen från Linköping öppnad

Den nya flyglinjen mellan Linköping och Helsingfors är nu öppnad. Första planet till Helsingfors avgick under måndagseftermiddagen.

Camilla Lejon, vd för Linköping city airport och  Roope Kekäläinen vd för Lygg skakar hand.

Camilla Lejon, vd för Linköping city airport och Roope Kekäläinen vd för Lygg skakar hand.

Foto: Jip van der Tang

Linköping2024-03-18 11:28

Det var en förväntansfull samling invigda på Linköping city airport som väntade på det något försenade flygplanet från Helsingfors när Corren anlände till platsen under måndagsmorgonen. 

– Jag förstår att det här kanske inte ser ut som en stor grej, men det är faktiskt väldigt ovanligt att en ny flyglinje öppnas, säger Camilla Lejon, vd på flygplatsen samtidigt som hon tar kort på det numera anlända planet. 

Hur kommer det sig? 

– Vi har ju haft ett antal år med pandemi som egentligen totalt dränerat både flygbranschen och flygplatser ekonomiskt. Så att starta en ny linje är alltid en jätterisk för ett bolag. Det är brist på flygplan, det är brist på flygplatspersonal, det är brist på flygandepersonal och annat. Det är många olika parametrar som spelar in. 

Camilla Lejon understryker dock att flygplatsen inte delar risken med Lygg, bolaget som öppnar upp flyglinjen. 

– En del flygplatser är väldigt engagerade i att dela på risken, men det gör inte vi, utan man får betala för vår service. Vi är bara busshållsplatsen säger Lejon och skrattar. 

Från det ankomna flygplanet kliver bland annat Lyggs vd, Roope Kekäläinen, ut i strålande sol och stålblå himmel innan han mötte delar av personalen i ankomsthallen. 

– Det var en fantastisk flygning, fint väder och bekväma säten, kommenterar Kekäläinen flygningen. 

Varför öppnar ni en flyglinje mellan Linköping och Helsingfors? 

– Det finns flera anledningar. Bolagets affärsidé är att hjälpa affärsresenärer i områden som saknar direktlinje. Direktlinjen är en nyckelfaktor för ekonomisk tillväxt. Och Linköping passade perfekt utifrån det vi tycker är intressant, en viktig stad för oss rent affärsmässigt och som saknade direktlinje till Helsingfors. 

I framtiden finns det planer på att linjen kommer vara öppen för privatpersoner men till en början är den endast till för affärsresande. Det är också genom affärsresande som bolaget värjer sig mot den ekonomiska risken Camilla Lejon tidigare pratade om. 

– Traditionellt sett är det en stor risk, det stämmer.  Men vi har skrivit avtal med företag där de förbinder sig med ett visst antal passagerare månadsvis. På så sätt blir det lättare att förutse framtiden rent ekonomiskt, säger Roope Kekäläinen. 

Med landningen i Linköping är nu den nya linjen officiellt öppnad. Första flyget till Helsingfors från Linköping avgick klockan 13:00 under måndagen. 

undefined
Planet som landade under måndagsmorgonen är en Saab 340.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!