Klart för ytterligare 450 nya lägenheter

Garnisonsområdet i Linköping som Försvarsmakten lämnade för snart 20 år sen har snart fyllts med bostäder. Nu har den sista detaljplanen i området antagits.

Foto: Hasse Frominder

LINKÖPING2017-03-16 14:00

– Det känns lite högtidligt att kunna anta den sista detaljplanen och jag får väl konstatera att det här har varit ett lyckat samhällsbyggnadsprojekt. Sammanlagt har garnisonsområdet fått över 2 000 bostäder, säger Elias Aguirre (S) kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor.

Planeringen av garnisonsområdet går tillbaka ända till förra gången Socialdemokraterna var med och styrde Linköping. Åren 2006 till 2014 fortsatte sedan den borgerliga Alliansen och nu blir det en S-ledd koalition som slutför planen.

Det är den östligaste delen av militärens gamla område som nu fått en detaljplan som gör det möjligt att bygga mellan 450 och 500 lägenheter och en förskola för 120 barn.

Husen närmast Bataljonsgatan blir mellan fyra och sex våningar. I öster finns ett litet skogsområde och där tillåts tre punkthus bli åtta våningar. Just höjden på husen har varit en källa till missnöje bland grannar i området, dessa framkom under samrådstiden.

Grannarnas synpunkter har dock inte lett till att några ändringar vad gäller höjden.

Det här sista området ägs av Bonava – ett bolag som knoppades av från NCC i somras. Aktierna delades ut till aktieägarna i NCC och Bonava är noterat på börsen. Bonava ska nu bygga det sista tillsammans med byggföretaget JM.

Från början ägde NCC även den angränsade tomten i väster men under arbetet med detaljplanen beslutade bolaget att sälja den till Lundbergs. Detta gjorde att arbetet med detaljplanen fördröjdes och delades upp i två delar. Den del som Lundbergs köpte antogs i april förra året, men överklagades. Grannarna hade synpunkter på att husen där tilläts bli 10 våningar höga.

Om även den sista detaljplanen överklagas återstår att se.

Området som står i tur att bebyggas var under den tid som området tillhörde Försvarsmakten fyllt av förråd och militärfordon. Sen 1997 när den siste värnpliktige soldaten lämnade området har militärförråd och lastbilsparkeringar sakta men säkert fått lämna plats för bostäder.

Sista detaljplanen på det gamla militära området har antagits.
Sista detaljplanen på det gamla militära området har antagits.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!