Ny aktör tar över sophämtningen – då blir det dubbla fyrfackskärl

Renall tar över sophämtningen i Linköping från 1 april 2026. Då införs också systemet med dubbla fyrfackstunnor – som kostar Tekniska verken cirka 84 miljoner kronor i inköp.

Fredrik Remneblad var tidigare vd för Mjölby-Svartådalen Energi samt affärsområdeschef för sol-, vind- och vattenkraft på Tekniska verken. Sedan i fjol är han vd för Renall som 2026 börjar hämta hushållssoporna i Linköping.

Fredrik Remneblad var tidigare vd för Mjölby-Svartådalen Energi samt affärsområdeschef för sol-, vind- och vattenkraft på Tekniska verken. Sedan i fjol är han vd för Renall som 2026 börjar hämta hushållssoporna i Linköping.

Foto: Renall

Linköping2024-12-03 05:00

2016 byttes de gröna sopbilarna ut mot röda i Linköping. Våren 2026 är det dags att vänja sig vid en ny färg igen – och den här gången blir bilarna grå. Norrköpingsföretaget Renall vann Tekniska verkens upphandling och tar över från Verdis 1 april.

– Det är här är den största affären hittills för oss. Avtalet sträcker sig över fyra år, med möjlighet att förlänga ett år i taget till sammanlagt nio, berättar Fredrik Remneblad, vd för Renall.

Renalls vinnande anbud låg på cirka 67 miljoner kronor per år. Verdis kom tvåa med 79 miljoner, GDL trea med 101 miljoner. 

I samband med bytet av entreprenör ska Linköpings villahushåll förses med dubbla fyrfackstunnor för sortering av plast, restavfall, metall, tidningar, matavfall, papper, färgat glas och ofärgat glas.

– Jag tror att en bidragande anledning till att vi vann är att vi har erfarenhet av insamlingssystemet med fyrfackskärl. Det har vi jobbat med i Söderköping i flera år, säger Remneblad.

Vilka är era erfarenheter av fyrfackskärlen?

– Det är en inkörningsperiod där många tycker att de inte har plats för två stora kärl. Men när man väl har dragit igång systemet så tror jag att de flesta kunderna är väldigt nöjda.

undefined
Ungefär så här kommer de att se ut, de nya soptunnorna som våren 2026 levereras till villaägare i Linköping.

Systemet med fyrfackskärl ska fasas in successivt under några månader, med start 1 april 2026. Under tiden kommer Verdis, som har avtalet idag, att tömma de gamla tunnorna.

Tekniska verken behöver köpa in cirka 48 000 tunnor för 1 752 kronor styck. Det innebär en investering på runt 84 miljoner kronor. Dessutom innebär fyrfackssystemet fler hämtningar – den ena tunnan ska tömmas varannan vecka och den andra var fjärde. Vad detta kommer att innebära för hushållens avfallstaxa kan Tekniska verken ännu inte svara på.

– Arbetet med den kommande avfallstaxan pågår för fullt. Andra kvartalet 2025 kommer vi förhoppningsvis att vara klara med vårt förslag, säger Johan Borg, affärsenhetschef på Tekniska verken.

undefined
Renalls sopbilar är grå, liksom de nya fyrfackskärlen. De flesta bilar som köps in till Linköping kommer att drivas med biogas och några med el.

Renall har idag cirka 240 anställda och räknar med att anställa ytterligare ett 40-tal tack vare uppdraget i Linköping. Drygt 20 lastbilar ska köpas in.

– Vi ska också bygga en ny anläggning i Östra Malmskogen med kontor, lager och uppställningsplats för fordon, berättar Fredrik Remneblad.

Renall hämtar idag hushållsavfallet i Söderköping, Valdemarsvik, Åtvidaberg, Ydre, Ödeshög, Finspång och Oxelösund. 

Företaget arbetar också med företagens avfall och återvinning, samt med bland annat kranbils- och transporttjänster, slamsugning, högtrycksspolning, fastighetsjour och jordtillverkning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!