Kirurgskandalen: Nu måste kirurgen göra alkotester

Nu beslutar ansvarsnämnden att en neurokirurg på US måste göra regelbundna alkoholtester för att få behålla läkarlegitimationen. Orsaken är bristande omdöme och alkoholberoende.
Correns granskning har visat att den rattfylleridömda kirurgen fick fortsätta operera patienter – varav två skadades för livet – trots att han inte fick köra bil.

Tillsynsmyndigheternas utredning och beslut styrker det som framkommit i Correns granskning – att neurokirurgen fått fortsätta operera patienter trots omfattande alkoholmissbruk.

Tillsynsmyndigheternas utredning och beslut styrker det som framkommit i Correns granskning – att neurokirurgen fått fortsätta operera patienter trots omfattande alkoholmissbruk.

Foto: Albin Wiman

Linköping2024-12-21 07:00

Corren har i en granskning visat att en neurokirurg på Universitetssjukhuset i Linköping fick fortsätta operera patienter efter att ha dömts för grovt rattfylleri – trots att han misskött sitt alkolås och blivit av med körkortet. 

Med bara ett par dagars mellanrum blev två patienter skadade. En patient, Lena Huss, blev förlamad efter att kirurgen gjort fel vid en operation i hennes nacke. En annan patient, Annelie, har fortfarande ett hål i ryggraden efter att kirurgen gått in till ryggmärgen på fel ställe. 

undefined
Lena Huss från Jönköping är förlamad i ena armen efter att neurokirurgen gjorde ett fel vid en operation.

I samband med de här operationerna larmade vårdpersonal till ansvariga chefer om att kirurgen hade verkat påverkad av alkohol eller droger i operationssalen. Ändå fick han fortsätta operera.

Nu kan Corren även avslöja att kirurgen lämnade ett alkholprov som visar regelbundet intag av alkohol bara dagar efter de här operationerna – den 10 mars 2022. Det framgår av Ivo:s utredning som Corren nu har tagit del av.

Ett värde på över 0,3 kan tyda på mer omfattande regelbundet intag. Kirurgens värde var 1,91.

Kirurgen lämnade blodprover till företagshälsovården för att arbetsgivaren misstänkte att han hade ett alkoholmissbruk.

undefined
Neurokirurgen borrade på fel ställe i Annelies ryggrad.

Samma år fick kirurgen även diagnosen ”skadligt bruk av alkohol”. Kirurgens företagsläkare har funderat på om alkoholberoende hade varit en bättre diagnos. Ivo:s bedömning är att kirurgen har ett alkoholmissbruk.

Ivo har bedömt att kirurgen ”lämnat skiftande uppgifter om omfattningen av sitt alkoholmissbruk” och att han förringat sina problem. Istället för att avstå alkohol har han minskat drickandet för att hålla sig inom normalnivåerna vid provtagning, enligt IVO.

undefined
Vårdpersonal på US i Linköping larmade om att neurokirurgen verkade påverkad på arbetstid. Nu slår tillsynsmyndigheterna fast att neurokirurgen har ett alkoholberoende och att han därför måste göra regelbundna alkoholtester för att få behålla läkarlegitimationen.

Det var i december 2019 som kirurgen körde för fort och kraftigt alkoholpåverkad. Till polis på plats sa han att han var på väg till jobbet, men han ändrade sig senare och sa att han bara skulle lämna något på jobbet.

Verksamhetschefen Carina Folkesson har intygat till Ivo att kirurgen var schemalagd på neurointensiven vid brottstillfället. Men efter att Corren rapporterat om fallet ändrade hon sina uppgifter och menade att kirurgen var ledig då. 

Ivo har ifrågasatt de ändrade uppgifterna och bedömer att det är klarlagt att kirurgen körde grovt rattfull på väg till jobbet. Men ansvarsnämnden anser inte att det går att slå fast att han var på väg till jobbet.

undefined
Kirurgens chef Carina Folkesson har intygat att kirurgen var schemalagd på neurointensiven när han åkte fast för grovt rattfylleri. Men efter att Corren började rapportera om fallet ändrade hon sina uppgifter och menade istället att kirurgen var ledig vid rattfylleritillfället. Folkesson har skrivit till IVO att hon ändrade sina uppgifter eftersom det hade ”blivit en medienyhet”.

Nu har Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) beslutat att neurokirurgen ska genomgå en treårig prövotid. Orsaken är att han enligt ansvarsnämnden har ett alkoholberoende och att det ”finns en betydande risk för återgång i högt dagligt alkoholintag som kan påverka hans arbete som läkare”. Han befaras även olämplig att utöva yrket eftersom han ”allvarligt har brustit i omdöme” genom att köra bil kraftigt alkoholpåverkad.

Beslutet om prövotid innebär bland annat att kirurgen ska lämna prover för alkohol och narkotikaklassade läkemedel en till två gånger i månaden. Han ska också lämna in ett läkarintyg om sitt mående var fjärde månad.

Under 2023 fick all vårdpersonal som utreddes för missbruksrelaterad brottslighet behålla sin vårdlegitimation. Det har Correns granskning tidigare visat.

Kirurgen själv uppger till HSAN att han inte var på väg till arbetet när han stoppades av polisen och framhåller att det har gått fyra år sedan han dömdes för rattfylleri. Han menar att han har blivit friskförklarad från depressionen som var orsaken till hans dåliga mående och att det är en felaktig tolkning att han förringat sina problem.

Kirurgen motsätter sig beskrivningen att han skulle vara olämplig att utöva yrket. Han hänvisar till att hans arbetsgivare har fullt förtroende för honom och att hans chef Carina Folkesson i ett yttrande har intygat att ”hon aldrig har haft någon misstanke om att han skulle ha använt alkohol eller varit påverkad under arbetstid”. Det framgår av ansvarsnämndens beslut. Kirurgen menar att ”någon på kliniken av personliga skäl vill smutskasta honom”. 

Efter Correns granskning stängdes kirurgen av från sin tjänst i mars 2024, men han är nu tillbaka i tjänst på Universitetssjukhuset i Linköping.

Vet du mer? Tipsa jasmine.hubinette@corren.se. Du kan också tipsa oss genom att lämna ett krypterat tips. Du får vara anonym och har källskydd.

undefined
Correns granskning har visat att vårdpersonal får behålla vårdlegitimationen trots att de har ett aktivt missbruk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!