Kinesisk propaganda sprids i svenska skolor

Böcker med propaganda från Kinas kommunistparti används i modersmålsundervisning i svenska skolor – bland annat i Linköping. Det visar en granskning som TV4:s "Kalla fakta" gjort.

Linköping är en av de 19 större kommuner i Sverige som använt sig av material från böcker som producerats av det kinesiska kommunistpartiet enligt den granskning TV4:s "Kalla fakta" gjort.

Linköping är en av de 19 större kommuner i Sverige som använt sig av material från böcker som producerats av det kinesiska kommunistpartiet enligt den granskning TV4:s "Kalla fakta" gjort.

Foto: Jasmine Hübinette

Linköping2023-09-26 15:04

Granskningen omfattar fem olika bokserier med totalt 56 olika böcker – alla utgivna i Kina. Minst tre av bokserierna är producerade på uppdrag av kinesiska kommunistpartiet – som en del i den påverkansoperation som partiet kallar Enhetsfronten, uppger "Kalla Fakta".

"Det är ett sätt att påverka, organisera och i vissa fall kontrollera den kinesiska diasporan. Det är väldigt problematiskt att det här materialet används i offentligt finansierad undervisning", säger Kinaanalytikern Oscar Almén på Totalförsvarets forskningsinstitut FOI i programmet.

Xinjiangprovinsen, varifrån rapporter om indoktrineringsläger för folkgruppen uigurer kommit, beskrivs exempelvis i ett par böcker som ett paradis där folket "sjunger sånger om sina lyckliga liv". Dessutom pekas Taiwan i flera fall ut som en del av fastlands-Kina.

Enligt programmet används texter ur böckerna i modersmålsundervisning i 19 av Sveriges största kommuner. Linköping är en av dem. Där läser 65 elever kantonesiska eller mandarin.

– Vi har inte känt till detta. Det är väldigt svårt att hitta anpassade läromedel på vissa språk. Men chefen för modersmålsundervisningen har i ett svar till TV4 uppgett att eleverna inte använt dessa böcker som läroböcker utan det är lärarna som använder dem som referensmaterial, säger Christel Horsak, chef för grundskolan i Linköpings kommun.

Och vad gör ni nu?

– Vi kommer att fortsätta uppmana lärarna att vara observanta, diskutera och källkritiskt granska det material som används i undervisningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!