Under fredagen rapporterade Corren om hur Göteborg i år tar ett nytt grepp för att välja ut rätt lucia. Istället för bilder och namn på kandidaterna kommer endast deras munnar att synas på webb och i tryckt material.
Ulrika Dybler, ansvarig projektledare, förklarar hur de tänker:
– Vi vill i år sticka ut hakan och tydliggöra att det är sångrösten samt engagemanget, inte utseendet, som räknas, säger hon och fortsätter:
– Vi hoppas därför att det ska leda till en större mångfald av sökande. Och även killar får vara med.
I Linköping är det Anders Johansson, biträdande rektor på Kulturskolan, som är projektledare. Han vill inte kommentera Göteborgs initiativ men påpekar att antagningen i Linköping sedan många år ”enbart utgår från musikaliska kunskaper”.
– I våra annonser uppmanar vi bara tjejer att söka, men om en kille söker så tänker jag inte stoppa honom. Då får han i så fall konkurrera på lika villkor som tjejerna, säger Anders Johansson.
Enligt honom brukar det vara ett fyrtiotal tjejer som söker varje år, även om antalet har blivit något färre de senaste åren. Och det förekommer inga bilder i ansökningarna.
– Vårt pedagogiska upplägg när vi jobbar med tjejerna är ett det är en kör, ett gäng som jobbar tillsammans med att samla in pengar till Barndiabetesfonden, säger Anders Johansson.
De som blir utvalda att ingå i kören får därefter delta i en omröstning, bland annat sponsrad av Corren, där de ställer upp med bild, namn och en kort text om dem – förutsatt att de själva vill det.– Den som inte vill, behöver inte göra det, men accepterar då att någon annan får gå längst fram.
Men då kan man säga att det finns kvar inslag av skönhetstävling här i Linköping?
– Om du vill kalla det så, så det är väl så, lite. Men vi tycker ju inte det, svarar Anders Johansson och fortsätter:
– När vi samlar in de elva som ingår i kören, så har det inget att göra med hur man ser ut eller varifrån man kommer. Jag tycker att vi har landat i ett ganska mänskligt sätt att arbeta med det och vi har aldrig haft några klagomål.