Där har ni scenariot i ett av alla dataspel som just nu utvecklas i ett mörkt rum på Östergötlands länsmuseum. Ute skiner solen, men det struntar de 40 tjejerna mellan 13 och 19 år blankt i. De är på Nördkollo för att lära sig programmera dataspel.
– Man lär sig massor. Det är tredje året jag är här, säger Fredrika Ahlström som tillsammans med Emelie Corper, Alexandra Nyman, Møyfrid Hjalmarson och Victoria Henricsson utvecklar spelet "Maxat äventyr".
Under flera dagar har de deltagit i workshops, lyssnat på inspirerande föreläsningar och fått handfast hjälp vid sina datorer, bland annat av studenter från LiU. Nu vet de hur man skapar figurer, spelar in skrik, lägger på musik och mycket annat.
Gör tjejer och killar olika typer av spel?
– Nej, de är nog väldigt lika. Killar kan göra gulliga spel och tjejer kan göra våldsamma, det skiljer inte, säger initiativtagaren Elin Kusmin på Länsmuseums dataavdelning.
Vad är poängen med att kollot bara är för tjejer?
– Med en sådan majoritet killar i branschen blir det bara typiskt manliga erfarenheter som återspeglas i spelen. Med tjejer, hbtq-personer etc breddas erfarenheterna. Här skapar vi en trygg zon där tjejerna kan ta för sig.
Vad är det långsiktiga syftet?
– Att få fler tjejer att bli intresserade av att plugga teknik.
De fem tjejerna bakom "Maxat äventyr" tycker det är bra att kollot bara är för tjejer.
– Killar tar ofta över och säger "flytta på dig, jag vet hur man gör". De tar alltid så mycket plats. Det blir en mysig och speciell stämning när det bara är tjejer här.
Vill ni delta på kollot nästa sommar också?
– Jaaa!
På fredagskvällen hålls vernissage och releasefest då tjejernas vänner och familjer är välkomna för att titta på och testköra spelen.
Sedan blir det pizza, övernattning och spel. Natten lång, om vi får gissa.