– Det här har pågått i minst sju år. Bara i år (2022) har fyra olika konstellationer bott i den där lägenheten. Det står hela tiden samma namn på ytterdörren men den personen är aldrig här, säger Kenneth.
Nu är Kenneth fundersam. Och arg. Han vill se att lägenheten nyttjas på rätt sätt, av rätt personer. Men de märkliga in- och utflyttningarna bara fortsätter.
– Jag har försökt med både hyresvärden och polisen, säger Kenneth.
Det råder underskott på lägenheter i Linköping. Många söker någonstans att bo, och framför allt personer med svagare ekonomi och social ställning har svårare att få kontrakt hos hyresvärdar när konkurrensen är hård. Socialförvaltningen måste hjälpa allt fler till en bostad genom att socialen står på kontraktet, som säkerhet för värden, och den bostadsbehövande får hyra i andrahand av socialen.
Samtidigt pågår en otillåten andrahandsuthyrning där privatpersoner med hyreslägenheter inte själva bor i dem, utan hyr ut dem och tjänar pengar – i strid med hyresavtalen och ibland för kriminella syften.
För tre år sedan ändrades lagen för att stoppa utnyttjande av lägenheter för trafficking, människosmuggling, prostitution och annan kriminalitet. Felaktig folkbokföring blev ett brott. Men fortfarande är det lätt att gå under radarn.
Det kommunala bostadsbolaget Stångåstaden, Linköpings största hyresvärd med 18 000 lägenheter i sitt bestånd, upptäcker varje år 100-150 lägenheter som nyttjas av kriminella eller där hyresgäster fuskar eller bryter mot regler. Men säger samtidigt att mörkertalet är stort.
– Ibland rör det sig om grovt kriminella personer eller grupperingar. I vissa fall tvingar de någon annan att stå på kontraktet för en lägenhet som de själva använder, säger Mats Wibeck, som ingår i Stångåstadens säkerhetsgrupp.
Oriktiga hyresförhållanden kan handla om allt från bidragsfusk med bostadsbidrag genom att skriva sig på fel eller dubbla adresser, till svart uthyrning av lägenheter, att lägenheterna nyttjas för människohandel, prostitution, eller förvaring av narkotika eller vapen.
Corren har under lång tid följt de rapporter som skrivs av samverkansgruppen för brottsförebyggande arbete där Linköpings kommun och polisen ingår. Enligt rapporterna är den parallella svarta hyresmarknaden prioriterad. Skrivningen ”Hyresvärdarna arbetar mot oriktiga hyresförhållanden” återkommer i rapport efter rapport.
Men Correns undersökning visar att svartuthyrning och fusk med lägenheter fortgår – bland annat för att kommun och polis har svårt med bevisningen.
Hyresgästen Kenneth bor i ett miljonprogramsområde och han har god utsikt över innergård och entré till lägenhetshuset där han bor, bland annat från fönstret vid sitt köksbord. I över ett år har Kenneth påtalat för hyresvärden, som är Willhem AB, att han ser tydliga tecken på oriktiga hyresförhållanden i huset.
– Men det händer ju ingenting. Jag börjar bli förbannad, säger Kenneth.
I kontakten med Corren vill Kenneth inte medverka med sitt efternamn eller helt synas på bild. Han känner viss oro, eftersom han flera gånger råkat i dispyter och handgemäng med personer som bott i den aktuella lägenheten. En natt tvingades han freda sig efter att han släppt in en av lägenhetens invånare i trapphuset då mannen hade låst sig ute, och aggressivt stod och dunkade på entrédörren.
– Det var ett sånt liv att lampor tändes i lägenheter på andra sidan gården, folk undrade vad som stod på, säger Kenneth.
En annan gång väcktes Kenneth av hög musik och oljud mitt i natten och fick en obehaglig överraskning då han gick upp för att se vad som pågick.
– Jag tittade ut och såg som en skugga på mitt fönster. På staketet på min uteplats stod en karl och höll på att försöka klättra upp på balkongen ovanför, berättar Kenneth.
Under åren har Kenneth noterat hur barnfamiljer, men mest olika grupper av män, hyst in sig i lägenheten.
– En del har kommit i arbetskläder men de har varit hemma om dagtid och ute om nätterna. Några har verkat vara från Östeuropa. Några verkade vara byggjobbare.
Kenneth är frustrerad över att hyresvärden Willhem inte tycks agera på de misstankar om lägenheten som han fört fram till värden.
– De måste väl kunna göra något? Jag tycker det här är olustigt. Men jag börjar ge upp.
Det som pågår i lägenheten stör ju dig, har du funderat på om du ska flytta?
– Jag funderade på det för några år sen. Men det är fan i mig inte jag som ska behöva flytta ut.
Hur bevisar man att den som står på kontraktet för en lägenhet i verkligheten inte bor där? Det är inte alltid enkelt.
Mari Granath Larsson, bosocial samordnare hos fastighetsbolaget Willhem AB, säger att hon anar vilket fall det rör sig om då vi återger Kenneths kritik mot hyresvärdens brist på åtgärder.
– Det är ett utredningsarbete. Vi får inte gå in i lägenheter för att göra kontroller, men vi gör registerkontroller. Vi tar sådana här fall på största allvar, Men det är inte alltid vi når framgång. Vi lämnar vidare uppgifter till myndigheter, säger Mari Larsson Granath.
Willhem har drygt 4 000 lägenheter i Linköping, och påträffar färre oriktiga hyresförhållanden än Stångåstaden – men de finns. Willhems fastighetschef Anna Johansson säger att bolaget vill ha trygga trappuppgångar och rätt hyresgäster. Hyresvärden vill förebygga fusk och åtgärda det om det sker – men ibland är det svårt att bevisa. Till exempel tillåter hyreslagen att den som står på lägenhetskontraktet har en inneboende. Även när hyresvärden misstänker att den inneboende i själva verket är den som alltid bor i lägenheten, kan det ibland vara svårt att bevisa.
– Vi vill inte ha hyresgäster som sysslar med denna typ av brottslig verksamhet och tjänar pengar på utsatta människor. Vi jobbar systematiskt när vi misstänker något fel. Polisiära ärenden lämnar vi vidare till polis, säger Anna Johansson.
Hon understryker att den som vill hyra hos Willhem inte behöver fuska; bolaget har inget kösystem, alla som vill hyra kan komma i fråga.
Hyresgästen Kenneth har också vänt sig till polisen. Han hoppades att tipset om vad som pågår i hans hyreshus skulle få polisen att utreda folkbokföringsbrott, där straffet numera är böter eller fängelse i upp till sex månader. Både lägenhetsinnehavaren och ”hyresgästerna” gör sig troligen skyldiga till det brottet, menar Kenneth.
Han kom inte längre än till Polismyndighetens växel och fick ett nedslående svar:
– Polisen tog inte emot min anmälan. De sa att det är hyresvärdar som måste anmäla sånt.
När Corren söker bland tingsrättsdomar träffar vi på flera fall där folkbokföringsbrott avslöjats av polis i utredningar om annan brottslighet. Vi ser några exempel:
Polisen gör husrannsakan på en adress i Lambohov där en 22-årig Linköpingsman ertappas med en stor mängd narkotika. Till polisen uppger 22-åringen att det inte är hans lägenhet, han bor på en annan adress. Men den lägenheten visar sig tillhöra en annan man, som berättar att 22-åringen skrivit sig på hans adress för att få bostadsbidrag från socialen men aldrig varit där och inte har nyckel.
Polisen söker en 54-årig Linköpingsbo för förhör i en brottsutredning. När polisen får tag i mannen upptäcker de att han är folkbokförd på en adress men i verkligheten bor på en annan. Mannen säger att han skrivit sig så på ett tjugotal adresser, han har svårt att få en bostad på grund av skulder.
Polis och kronofogde söker en tungt kriminellt belastad Linköpingsman för att kräva in skulder. När de gör besök hos en anhörig till mannen är det 40-åringen själv som öppnar. I lägenheten hittar myndigheterna tydliga tecken på att 40-årringen bor där, trots att han inte har något kontrakt på lägenheten.
En 22-årig man som gjort sig skyldig till narkotikabrott och brott mot knivlagen påträffas i en lägenhet där han uppenbarligen har sina tillhörigheter och bor, men han har anmält flytt och folkbokfört sig på en adress i en annan del av stan.
Anna Bergman, polis som ingår i samverkansgruppen med kommun och hyresvärdar, säger att polisen kan göra husrannsakan för att undersöka och utreda vem som egentligen bor i en lägenhet. Folkbokföringsbrott är ofta kopplade till andra brott, beskriver hon.
– Vi kanske gör en husrannsakan i ett annat ärende och ser tecken på något som kan vara folkbokföringsbrott. Men vi kan också göra husrannsakan för att vi misstänker just folkbokföringsbrott.
Personer kan skriva sig på fel adress eller bo på fel ställen för att hålla sig undan för polis och andra myndigheter eller i syfte att begå bidragsbrott. Välfärdsbrott är prioriterade och tips från en hyresvärd, som bygger på uppgifter från hyresgäster, kan leda till brottsutredning, beskriver Anna Bergman:
– Då kan vi börja med inre spaning och undersöka innehåll i olika register och bygga vidare på det.
Men även för polisen kan det bli svårt att bevisa att någon inte bara är inneboende, utan den som nyttjar lägenheten.
Grannars observationer är ofta det som avslöjar dem som utnyttjar hyreslägenheter för narkotikahandel, sexköp, vapenförvaring eller ”bara” fusk med folkbokföring och svart uthyrning. Ibland kommer tipsen från hantverkare, fastighetsskötare eller områdesansvariga, beskriver Stångåstadens säkerhetschef Robert Aldén.
Malin Elebring på Stångåstaden har varit områdesansvarig för stadsdelen Ryd och är numera stadsdelsutvecklare där. Hon och kollegorna gör välkommenbesök hos alla nya hyresgäster som flyttar in.
– Syftet är just att hälsa välkommen men ibland får man redan från start en känsla av att det inte står rätt till, säger Malin Elebring.
När hon rör sig ute i området möter hon hyresgäster som vill prata om allt möjligt. Då kommer också tipsen om lägenheter som nyttjas av kriminella eller där människor på olika sätt utnyttjar systemet till sin fördel. Grannar som noterat ökat spring i trappuppgångar, störningar av sena möten och fester, bråk, eller ”fel” hyresgäster som uppträder; som när en gammal dam är den som ska bo i lägenheten, men bara unga män i 20-årsåldern går in och ut i bostaden.
När vi möter Malin Elebring i Ryd för den här intervjun har hon nyligen varit på ett möte som tillkommit efter ett sådant tips från grannar.
Visade det sig vara ett missförhållande?
– Ja. Det var ett missförhållande.
Mycket mer vill hon inte säga. Och så är det även då tipsande hyresgäster otåligt vill veta vad hyresvärden gör med deras uppgifter. Både Malin Elebring på Stångåstaden och Mari Granath Larsson på Willhem vittnar om svårigheten i att hyresgäster, som vill hjälpa till att bli av med kriminella och fuskare, får intrycket att hyresvärden struntar i problemet. Så är dock inte fallet.
– Vi får inte berätta för en hyresgäst vad vi eventuellt gör mot andra hyresgäster, säger Malin Elebring.
– Det är jättebra att man är uppmärksam på grannar och vad som händer i och kring huset. Vi vill att hyresgäster hör av sig med tips, säger Mari Larsson Granath.
Hundratals hyreslägenheter i Linköping utnyttjas fortlöpande av organiserat kriminella, bidragsfuskare, personer som bryter mot folkbokföringslagen, eller folk som bryter mot regler och ställer sig själva på hyreskontrakt åt andra.
Stångåstadens säkerhetschef Robert Aldén säger att samhället har börjat kasta ut nät och dra åt dem; han är tidigare polis och noterar att fler än polisen, som hyresvärdar och kommuner, nu inser att hyresmarknaden är en arena där kriminella agerar.
Samtidigt medger han att upptäcktsrisken är begränsad, bland annat på grund av sekretess mellan olika aktörer.
– Vi hyresvärdar arbetar med problemen men behöver signaler från andra om oriktiga hyresförhållanden. Det bästa är om en uthyrning på felaktiga grunder inte ens hinner inträffa, säger Robert Aldén.
Hyresgästen Kenneth muttrar och skakar på huvudet när vi säger att hyresvärden kanske försöker göra något åt det som pågår i hans trappuppgång, trots att han själv inte får sådan information. Kenneth är skeptisk.
– Sist jag ringde till hyresvärden så sa de att de inte kan göra något. De sa också att de har flera såna här fall. Jag tycker det är konstigt. Det är ju fastighetsägarens egendom det rör sig om. De borde kunna göra något åt det. Jag tycker det känns olustigt.