Kenneth Carlsson, vid Berga gård i närheten av Roxen, bekräftar att vattennivån i Roxen steg snabbt under helgen. Tillsammans med sin son, som numera äger åkermarkerna, har han nu beslutat att stänga av vattenpumparna och låta marken svämmas över.
– Roxen steg fort. Allt vatten som kom från Svartån och Motala ström stannade i Roxen. Det tappade man inte vidare, det ska egentligen bara passera, men det beror på förträngningen i Norrköping. Att det redan är så höga flöden där, säger Kenneth Carlsson och fortsätter:
– Vi inser att Roxen bara kommer dämmas så vi har stängt av pumparna nu – det får bli översvämningar. Annars kanske man spränger vallarna som man gjorde 1985. Det blir billigare att bli av med en massa mark och inte odla någonting än att bli av med marken och samtidigt behöva laga vallarna.
Kenneth Carlsson har funderat mycket på vattendomarna och hur nivåerna i vattendragen kan och får justeras.
– De är rätt så komplicerade, men efter vattendomarna gjordes kan man fundera på hur mycket mark som har hårdgjorts, alltså asfalterats, runt de här sjöarna och deras tilldrivningsområden. Förr i tiden gick vattnet ned i marken och diken, och det kanske tog en månad innan vattnet nådde sjöarna. I dag kanske det tar tre dagar. Har man funderat på det när asfalteringen godkänts?
Varför riskerar vallarna att brisera om ni pumpar?
– Om vi har vatten innanför vallarna så är det ju inget tryck mot vallarna. Men om vi pumpar så att vi kan odla kanske det blir en nivåskillnad på 3,5–4 meter. Och då blir trycket enormt. När tjälen i vallarna släpper finns det risk att de ger sig.
Hur mycket mark låter ni gå under vatten?
– 70–80 hektar kanske. Nu har vi stängt av pumparna och det tar ett tag innan det fyller på. När de väl tömmer Roxen kan vi sätta igång pumparna igen och då kanske vi i bästa fall kan börja odla i slutet av maj, så att vi kan få arealstöd för markerna.
Hur påverkar det här er?
– Det är inte bra för oss. Det är ingen bra affär. Det är detsamma som om du inte skulle få lön på ett par månader. Kostnaderna har vi för allt annat för övrigt men vi får inte in någon skörd eller foder till djuren. Det får vi köpa in istället. Om vattendomarna sköts och allting tas i hänsyn så kan vi inte göra någonting åt det, säger Kenneth Carlsson.