I måndags lade kemistudenterna Anders Johansson och Jakob Wallgren fram var sitt masterarbete om syntetiska cannabinoider, droger som i dagligt tal kallas spice. I ett samarbete med Rättsmedicinalverket (RMV) har de har framställt nedbrytningsprodukter, metaboliter, av syntetiska cannabinoider. Tillgång till dessa metaboliter är nödvändig för att man genom analys av urinprover ska kunna avgöra vilken syntetisk cannabinoid som en person har missbrukat.
– Kampen mot spice pågår över hela världen, och när man läser vetenskapliga artiklar i ämnet så slutar de alltid med att man behöver mer exakt kunskap om metaboliterna. Så det känns att man gör nytta, säger Jakob Wallgren.
– Vi har jobbat nio månader i labbet, fem dagar i veckan. Det vi har gjort är att ta fram mycket precis information om metaboliternas kemiska struktur, och det är just den typen av underlag som RMV vill ha, säger Anders Johansson.
Fram till och med 2013 fanns det bara tre dödsfall i Sverige där spice ansetts vara dödsorsaken. Men mycket tyder på att de syntetiska cannabinoiderna blivit starkare och mer oberäkneliga. 2014 hittades drogen vid 24 obduktioner och i sju fall bedöms spice ha varit bidragande dödsorsak.
Kampen mot spice har utvecklats till en katt-och-råtta-lek mellan tillverkarna och myndigheter. Så fort en substans klassats som narkotika försvinner den från marknaden och ersätts av en liknande som är helt laglig.
– Men ju mer kunskap vi får om metaboliterna desto fortare går arbetet med att identifiera nästa. Vi kommer att fortsätta vårt arbete tillsammans med RMV till hösten, säger de båda studenterna.