Beskeden ges när Kjell O Lejon (KD), ledamot i bildningsnämnden, som sista politiker frågas ut i ämnet "skola och utbildning". KD-politikern ger följande lägesbeskrivning av den rådande situationen i Linköpingsskolorna:
– Problemen som har uppstått kom inte igår direkt. Det finns flera olika källor till dem. En källa är det vi brukar kalla 68-vågen som resulterade i en flumskola där kunskapskraven inte var viktiga längre. En annan är den värdegrundserodering som socialdemokratisk politik har lett till. En tredje källa är att vi har haft ett kraftigt inflöde av människor från andra håll, andra länder, som inneburit varierade kunskapsnivåer i väldigt många klassrum.
– Sedan finns det väldigt mycket gott vill jag säga. Många lärare gör ett fantastiskt jobb varje dag, fortsätter han.
Du pratar om en problematik, vad är den konkret?
– Vi har bristande ordning och reda i skolan vilket har resulterat i att det för många lärare finns en situation där arbetsmiljön långt ifrån är den bästa. I skolsalen förhindras det goda lärande som vi skulle kunna ha, säger Kjell O Lejon.
– Vi har en oro i skolorna och på skolgårdarna i dag där det utövas våld, inte bara gentemot elever utan också mot lärare, och det är ett tydligt resultat av att man saknar en värderingsbotten som hade det gamla tillitssamhället som grund, fortsätter han.
Hur ser ni på ert eget ansvar för problemen?
– Visst går det alltid att göra mer men samtidigt tar saker och ting tid att förändra.
Kristdemokraterna förespråkar införandet av en form av kontrakt mellan skola, vårdnadshavare och elever där "ansvar klargörs". Partiet vill öka föräldraansvaret i skolan.
Vad innebär ett ökat föräldraansvar för er?
– Det kan bland annat innebära att kommunen erbjuder obligatoriska föräldrastödskurser för nyanlända vårdnadshavare som kanske inte har tillräcklig kunskap om vad den svenska skolan kräver, eller vilken värderingsgrund som finns.
Om man från politiken trycker på föräldraansvaret, alla föräldrar kanske inte har förmågan att ta ett större ansvar?
– Så är det ju, det kan ju vara så att eleven är den starka individen i familjen, men då kan man ha föräldrastödsprogrammet för att hjälpa föräldrarna. Det handlar om en insats för kommunens bästa.
Ett annat vallöfte från partiet är en förstärk elevhälsa. Partiet har också målsättningen om ett tak på max tolv elever i barngrupperna på förskolan.
Hur lyckas man få till så små grupper?
– Det handlar om att se över verksamheten och se var man måste tillföra medel. Följdfrågan är såklart vart de pengarna ska tas i från men Linköpings ekonomi är egentligen väldigt god. Det här är något vi vill få till för barnen, säger Kjell O Lejon.
Ni lovar ju en skattesänkning, så var hittas pengarna?
– Man får lägga den ekvationen så att den blir hållbar och trovärdig.
På riksnivå driver KD frågan om en slopad modersmålsundervisning.
Håller ni med om det lokalt?
– Poängen är att modersmålsundervisningen inte får hämma den svenskspråkiga inlärningen. Det kan låta som en negativ åtgärd men den är tänkt som något positivt för att få in fler i integrationsarbetet, säger Kjell O Lejon.
Vill ni lokalt i KD slopa modersmålsundervisningen?
– Vi måste diskutera det, men jag har ingen bestämd uppfattning i frågan innan jag har arbetat djupare med den.