KD-ledaren vill byta simhallar mot äldreboenden

Skrytbygge. Det kallar KD-ledaren Ebba Busch Thor projekt som den nya simhallen i Linköping. På torsdagen var hon på besök för att berätta om hur de vill satsa pengarna på äldreomsorg i stället för den typen av byggen.

Kristdemokrater. Partiledaren Ebba Busch Thor (tv) kom till Linköping för att tala om äldreomsorg tillsammans med kommunalrådet Sara Skyttedal (KD).

Kristdemokrater. Partiledaren Ebba Busch Thor (tv) kom till Linköping för att tala om äldreomsorg tillsammans med kommunalrådet Sara Skyttedal (KD).

Foto: Ulrik Svedin

Linköping2017-10-26 17:18

– Det kanske inte är så roliga förslag, alltid. Men vi anser att man måste säga nej till vissa satsningar i kommunerna för att fokusera på vård och omsorg, säger Ebba Busch Thor.

Kristdemokraterna jobbar i underläge och riskerar enligt olika väljarmätningar att hamna under riksdagsspärren på fyra procent. Partiledaren är nu ute på sin äldreturné i olika kommuner. Med sin slogan "välfärdslöftet" talar hon om KD:s äldrepolitik och träffar pensionärer. Här är några axplock på förslag:

KD vill att antalet hemtjänstpersonal inte ska överstiga tio olika personer per 14-dagarsperiod. KD vill straffa uförare i som inte sköter sig, exempelvis om omsorgspersonal kommer för sent utan att meddela sig. KD kräver trygghetslarm åt alla över 65 år. Anpassat boende ska ges till alla över 85 år som vill ha det. Och man vill ha ett ökat investeringsstöd till kommuner som bygger äldreboenden eller trygghetsboenden, samt vitesbelopp till dem som inte lyckas leverera i tid.

– Det behövs kortare handläggningstider till särskilt boende för äldre och vi behöver satsa mer på den här gruppen som har byggt vårt land, säger Ebba Busch Thor.

Desuttom vill KD slopa pensionärsskatten. Redan 1 januari 2018.

– Vi är det enda partiet som föreslår det. S vill trappa ned skatten.

Hur ska ni finansiera allt detta?

– Politiker vill gärna ha ett monument över sig i sin kommun. Skrytbyggen, som ett stort badhus. Samtidigt finns människor i Linköping som har väntat över tremånadersgränsen för att få en plats på ett äldreboende. Vi tror att man måste lägga fokus på vård, skola och omsorg, säger Ebba Busch Thor.

Kommer ni att samarbeta med Sverigedemokraterna efter valet?

– Nej. Men vi kan låta dem rösta på våra förslag.

Kommunalrådet och partikollegan Sara Skyttedal kritiserade också simhallsbygget, ett projekt som redan är beslutat efter åtskilliga utredningar och politiska debatter. Hon beskrev även att 52 pensionärer nu står i kö till särskilt boende. En av pensionärerna som KD-ledaren träffade var Jan Ericsson, distriktsordförande för Riksförbundet pensionärsgemenskap:

– Det var bra förslag. Men det går ju bra att komma med förslag när man inte har någon regeringsställning.

Skickade du med någon särskild fråga?

– Ja. E-hälsa blir allt mera populärt. Men det är svårt för pensionärer som inte har dator eller kunskap. Vi vill att man säkrar vården för gamla ändå, säger Jan Ericsson.

Möte. Ebba Busch Thor (mitten) träffade tillsammans med kommunalrådet Sara Skyttedal representanter från olika pensionärsorganisationer, som Jan Ericsson från RPG.
Möte. Ebba Busch Thor (mitten) träffade tillsammans med kommunalrådet Sara Skyttedal representanter från olika pensionärsorganisationer, som Jan Ericsson från RPG.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!