KD får mothugg från Natovän

Sara Skyttedal och Kristdemokraterna i Linköping fick snabbt mothugg på sin idé om en Nato-bas i Linköping. Kritiken kommer från en Natovän.

Mathias Sundin (L)

Mathias Sundin (L)

Foto: Matz Glimhed

LINKÖPING2017-02-08 11:32

Liberalernas östgötska riksdagsledamot, Mathias Sundin, sågar Sara Skyttedals förslag rejält – trots att Liberalerna är för ett Natomedlemskap.

Han påpekar att Kristdemokraterna gjort upp med den rödgröna regeringen om att skrota 100 Gripenplan. Antalet ska minska och de ersätts därför med 60 nya.

– Det är fullständigt orealistiskt med en Natobas om skrotningen av det svenska flygvapnet fortsätter. Vi måste ju rusta upp flygvapnet om det ska finnas nåt som helst underlag för en flygflottilj i Linköping. Det känns som om hon börjar i helt fel ände, säger Mathias Sundin.

Han tycker istället att Sara Skyttedal borde övertyga sitt eget parti om att satsa på flygvapnet.

– Vi måste nog ha 160 plan eller ännu fler för att det ska finnas ett underlag för en flygflottilj. Det är ju en kul twist att jämföra med Karlshamn, men Nato kommer inte att ha baser i Sverige om inte vi är medlemmar i Nato. Det finns inte på världskartan att Nato bygger en bas här om vi inte är medlemmar. Hon är ganska fånig som sprider sånt här, säger Mathias Sundin.

Så vad tycker du om hennes förslag?

– Det är väl kul att någon lyfter de här frågorna, men hon kan ju börja i en ände där det finns någon form av realism i det hela. Det första är att inte börja skrota flygplan, sen kan vi prata om att bygga ut och då först kan vi prata om flygflottilj i Linköping. Sen ska vi gå med i Nato och då kan vi prata om Natobas.

Mathias Sundin tolkar motionen som att Sara Skyttedal vill väcka en debatt om Sveriges förhållande till Nato.

– Men hon börjar liksom i sista ledet och låtsas att det fyra första inte finns. Det blir bara en kul grej. Hennes eget parti har ju gjort upp med regeringen om att skrota de här Gripenplanen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!