2010 satte den styrande alliansen upp ett klimatmål som var häpnadsväckande i sin höga ambition. Linköping ska vara koldioxidneutralt år 2025. Många kommuner har ambitiösa miljömål, men det är få som har varit så kaxiga att man har satt upp ett årtal för när målet ska vara nått.
Med tanke på att Linköpingsborna släpper ut närmare 800 000 ton koldioxid per år så har vi ett rejält jobb att göra. Det är ingen som föreställer sig att vi på tio år ska nå en nivå där vi inte släpper ut någon koldioxid alls, och därför har man definierat målet så här:
”Koldioxidneutralitet innebär att Linköping inte tillför atmosfären något nettotillskott av koldioxid. Det sker genom att reducera de egna utsläppen så mycket som möjligt och använda kompensation för att neutralisera återstående utsläpp.”
När alla åtgärder är genomförda ska kommunen alltså kompensera för de kvarvarande utsläppen. Kommunalllagen tillåter inte att det sker genom investeringar i utländska klimatkompensationsprojekt, så det måste ske i Sverige. Tanken är att det ska ske genom utbyggnad av förnybar elproduktion, framför allt vindkraft. Linköpings kommun ska alltså producera så mycket förnybar el, utöver det vi använder själva, att det kompenserar för våra koldioxidutsläpp.
– Europas elproduktion hänger ihop, så för varje kilowatttimme förnybar el som vi producerar, och inte konsumerar själva, så minskar behovet av fossilproducerad el någon annanstans, förklarar Helena Kock-Åströn, miljöstrateg på Linköpings kommun.
För att kunna följa miljöarbetet måste man sätta siffror på koldioxidutsläppen i kommunen. Det har krävt en omfattande utredning med både analyser av nuläget och olika framtidsscenarier. I arbetet har man ställts inför knepiga gränsdragningsproblem.
– Till exempel har vi valt att inte räkna med de koldioxidutsläpp som genomfartstrafiken på E 4:an skapar. Det är utsläpp som vi inte kan råda över, fortsätter Helena Kock-Åström.
När man tittar på åtgärder för att minska koldioxidutsläppen kan man inte heller stirra sig blind på de enklaste sätten att få ner dem.
– Vi måste tänka resurseffektivt. Vi kanske skulle kunna få ner koldioxidutsläppen genom en massiv eldning av biobränslen, men det är inte någon lyckad lösning om bränslet gör större nytta någon annanstans.
Ett exempel på resurseffektivt tänkande är användningen av matavfall i kommunen. Tidigare eldades det upp och gav elenergi, men nu har man genom systemet med gröna påsar valt att använda det för att framställa biogas till fordonsbränsle i stället, och på så sätt gör man en större miljövinst.
Arbetet med att få ner kommunens koldioxidutsläpp pågår inom kommunen och i alla kommunala bolag. Men det är ett långsamt, oglamoröst arbete som sällan ger rubriker.
Transporter är en av de stora utsläppskällorna. Där har kommunen en tydlig trafikstrategi, i en växande och förtätad stad ska det bli allt mer attraktivt att gå, cykla och åka kollektivt. Men bilen kommer att fortsätta vara viktig för många människor, och merparten av de privata bilarna i kommunen är fortfarande bensindrivna. Så prognosen för bilarnas koldioxidutsläpp ser inte så gynnsam ut, om det inte händer radikala saker i vår omvärld.
– Vad gäller transporter finns det mycket som man inte rår över i en kommun. Om elbilar plötsligt skulle få ett tekniskt genombrott så skulle det naturligtvis påverka väldigt mycket, säger Helena Kock-Åström.
Energieffektivisering är ett annat område där det pågår ett ständigt arbete, framför allt i kommunens fastighetsbolag. Vi Linköpingsbor blir hela tiden lite energisnålare i vårt vardagsliv, det gäller till exempel uppvärmning av våra hus och elförbrukning i hemmen. Men om man ser till kommunens totala energikonsumtion så äts vinsterna upp av att kommunen växer och vi blir flera.
Det område där vi kommer att göra störst miljövinster under den kommande tioårsperioden är energiproduktionen. På Gärstadverken håller man på att bygga en ny panna som kommer att eldas med avfall och därmed öka andelen el och värme som produceras resurseffektivt och utan fossila bränslen.
Är åtgärderna tillräckliga för att Linköpings kommun ska nå målet? Frågan har återkommande debatterats på Correns debattsidor. På kommunen har man gjort en prognos som visar att utsläppen bara kommer att minska till omkring 600 000 ton koldioxid per år (se grafiken) år 2025. En grov överslagsberäkning visar att Linköpings kommun behöver bygga omkring 300 vindkraftverk för att kompensera för detta, och nå målet att bli en koldioxidneutral kommun år 2025.