Katten Hellen tog sig in till grannen

Katten Hellen fortsätter att engagera, både på internet och hemma hos Stefan Bränd i Tannefors. Nu har man sett att katten är mer rörlig än man först trott, då hon varit inne hos grannen.

På en liknande plats i grannens hus syntes Hellens fotavtryck under fredagen.

På en liknande plats i grannens hus syntes Hellens fotavtryck under fredagen.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköping2019-01-25 21:30

Det har nu gått 15 dagar sedan katten Hellen försvann från Stefan Bränds lägenhet och in i husets ventilationskanaler. Men nu har ett litet hopp tänts, då Hellen har tagit sig in i grannens lägenhet.

– En granne började ställa upp mjölk vid sin öppning till ventilationen och natten till torsdag hade mjölken druckits upp. Så vi ställde upp mat och en kattfälla och i natt var katten ner dit igen, säger ägaren Stefan Bränd.

Sotiga tassavtryck och en tom matskål vittnade om att Hellen varit där under natten. Men hon hade bara ätit upp den mat som grannen placerat utanför kattfällan.

– Nu ska vi försöka locka in henne i buren så att vi kan ta henne till en veterinär, säger Stefan Bränd.

LÄS ÄVEN: Katten fortfarande fast – är vid liv

Att Hellen kan röra sig i ventilationskanalerna och få i sig mat och vätska är positiva nyheter, men Stefan tror ändå att Hellen kommer att behöva vård.

– Hon har varit där länge och inte fått i sig mycket mat.

Att katten fortfarande inte lämnar ventilationen, annat än för att äta och dricka, kan bero på att hon nyligen adopterats från ett katthem. Innan Hellen placerades på katthemmet hade hon det tufft, och när hon kom till Stefan var hon skygg och rädd.

– Det kan bli så att det här pågår ett tag, att hon kommer ut för att äta och sedan går tillbaka. Men vi gör allt vi kan för att få ut henne.

LÄS ÄVEN:Katten Hellen har varit fast i ventilationen i över två veckor

Ett alternativ man har funderat på är att bryta sig in i kanalerna från vindsutrymmet. Men det innebär risker.

– Risken är att vi skrämmer henne och hon flyr, så att det blir ännu svårare att få tag på henne, säger Stefan.

De flesta av Stefans grannar hjälper till i kampen med att få ut Hellen, och Stefan hoppas fortfarande att hon ska fångas i en kattfälla.

– Det är jobbigt att hon fortfarande är där inne men det är en lättnad att hon fått i sig mat och vätska, säger Stefan Bränd.

Katten Hellen är nu inne på sin femtonde dag i ventilationen.
Katten Hellen är nu inne på sin femtonde dag i ventilationen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!