Kattdrama i Hjulsbro - Stina plockades ner av arborist

Efter nästan ett dygn i trädet kom Stina ner. Hjälpt av en arborist. Nu startar grannskapet i Hjulsbro en insamling för att hjälpa ägaren med kostnaden för den lyckade nedtagningen.

Katten Stina tillbringade ett dygn i ett träd innan arboristen Niklas Eklind plockade ner henne på påskdagen.

Katten Stina tillbringade ett dygn i ett träd innan arboristen Niklas Eklind plockade ner henne på påskdagen.

Foto: Håkan Wasén

Linköping2021-04-04 14:14

Den lilla kattfröken tog sig på påskafton en aning för långt upp i ett träd för att på egen hand ta sig ner. Det var i alla fall inget hon övervägde att göra i brådrasket. Det förstod både hennes husse och andra som bor i området, när Stina inte på timmar gjorde någon som helst ansats att ta sig ner på fast mark. Stina är ett välbekant inslag i området och det var många som därför engagerade sig i hennes öde där hon satt uppflugen i trädet. 

Det var rätt kallt och natten skulle bli ännu kallare, och man var rädd att hon skulle frysa ihjäl. Nu ser man sällan döda katter i träd och det finns de som hävdar att katter som tar sig upp också tar sig ner. Men det lugnade varken ägaren eller omkringboende.

– Vi började bli rädda att katten var skadad eller satt fast och därför inte kom ner, säger Håkan Wasén, som hade trädet med katten precis bredvid sitt hus.

Försöken att locka ner katten under påskafton var många. Kloka huvuden slogs ihop. Räddningstjänst och polis tillfrågades om hjälp. De sa nej. Något många tycker är hårdhjärtat.

Morgan Wass, inre befäl vid Räddningstjänsten Östra Götaland, säger att han kan förstå reaktionerna.

– Men det håller inte för oss att åka på sådana uppdrag. Det ingår inte i vårt uppdrag. Tänk om vi försenas i ett viktigt uppdrag för att vi är ute på en katträddning, säger han, och tillägger:

– En katt som klättrat upp kan alltid ta sig ner. Men det kan ta ett tag, det är min erfarenhet.

 Stina visade i alla fall inga tecken på att komma ner på hela påskafton eller natten till påskdagen. På söndagsförmiddagen ringde Stinas husse en arborist, alltså en trädvårdare som har till yrke att bland annat ta sig upp i träd.

En stund senare kom Nicklas Eklind från Nickes Hugg och röj i Norrköping. Ett lite annorlunda uppdrag för hans del, men inte det första av det slaget.

– Nej, det händer några gånger om året att jag får åka ut och plocka ner katter ur träd, säger han.

Han berättar att det svåraste med kattnedtagningar är att man måste vara väldigt försiktigt. Det händer ibland att katten klättrar ännu längre upp. Eller så hoppar den rätt ut.

En och annan tår fälldes när Niklas Eklind till slut, ackompanjerad av applåder, kunde få in Stina i en kattbur och återbörda henne till en glad ägare. Därmed fick detta påskdrama ett lyckligt slut.

Men att rädda katter i träd kostar pengar och nu har grannskapet, via Håkan Wasén, satt igång en swishinsamling, som redan under söndagen gett resultat.

– Blir det något över skänker vi det till en djurskyddsorganisation för att andra, i liknande situationer, kan få ekonomiskt stöd, säger Håkan Wasén.

Karta: Hjulsbro
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!