Två procent, eller motsvarande 122 miljoner kronor är vad nämnderna i Linköping måste spara under de kommande två åren. Kravet på besparingar - eller effektiviseringar som alliansen uttrycker det - är en följd av att nämnderna nu har lämnat sina preliminära budgetförslag och lagt till vad man anser sig behöva utöver ram, för att verksamheterna ska gå runt. 2013 behöver nämnderna 298 miljoner kronor och året efter, 346 miljoner kronor.
Litet utrymmeKraven förvånar inte kommunstyrelsens ordförande Paul Lindvall (M).
- Det är stora krav och en del är ofrånkomliga, men det kommer inte att finnas utrymme för allt, säger han.
I övrigt beskriver han budgetsituationen inför de kommande åren som besvärlig, men hanterbar.
Hur besparingarna ska fördelas är inte klart förrän framåt hösten. Men enligt Lindvall är det inte alldeles självklart att sparkravet blir lika för alla nämnderna. Vilket innebär att vissa nämnder kan tvingas bära spara mer än andra.
Socialdemokraterna och Miljöpartiet oroas över hur eventuella besparingar kommer att slå på skola och äldreomsorg.
-- Vi vet hur förra varvet av besparingar slog. Skolan och förskolan fick dra det tyngsta lasset. I dag ser vi effekterna med fallande lärartäthet, säger Jakob Björneke (S) vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden.
Konsekvensanalys behövsVice ordförande i kommunstyrelsen, Lena Micko (S) tycker också att man måste titta på den stora del av kommunal verksamhet som staten inte har finansierat som gymnasieskolan och LSS (lagen om särskilt stöd).
-- Att bara lägga ut besparingskrav utan konsekvensanalys är oftast en dålig väg att gå, säger hon.
Miljöpartiets åsikt är att det är verksamheternas behov som ska styra resurserna och inte tvärtom.
-- Självklart påverkas både kvalitet och innehåll av besparingar på två procent, och det som kostar är människor, säger partiets språkrör Nils Hillerbrand.
Miljöpartiet ser inget hinder i att höja kommunalskatten om det finns behov av det. Ett skäl, enligt Nils Hillerbrand, är att kommunalskatten i Linköping är lägst i länet.
-- Även om man kan höja avgifter och dra in pengar på annat sätt, finns inga andra verktyg så effektiva som en höjning av kommunalskatten, konstaterar han.
I dagsläget finns inga politiska beslut om hur besparingarna ska gå till. Nämndernas förslag till "effektiviseringar" redovisas i september.