Kärv start utan tillbyggnad

Överklaga – eller inte? Ledningen för S:t Lars församling i Linköping har inte bestämt hur man ska agera sedan bygg- och miljönämnden nyligen nekat bygglov för att bygga till kyrkan.

Levande kyrka i city. Utan lokaler får Diakonicentrum en kärv start, något som bekymrar domprost Peter Lundborg, fastighetschef Gunnar Lundberg och S:t Lars församlingsherde Göran Rehnström.

Levande kyrka i city. Utan lokaler får Diakonicentrum en kärv start, något som bekymrar domprost Peter Lundborg, fastighetschef Gunnar Lundberg och S:t Lars församlingsherde Göran Rehnström.

Foto: Jeppe Gustafsson

LINKÖPING2014-05-05 06:30

I tillbyggnaden ska S:t Lars församling starta ett Diakonicentrum i Linköping tillsammans med Stadsmissionen med början i höst. Frågan är bara var, när tillbyggnaden av kyrkan verkar gå i stöpet.

– Det vi vill göra är något riktigt bra för Linköpingsborna med öppen diakoniverksamhet dag som natt. Vi har kommit betydligt längre i planeringen av själva verksamheten än med lokalerna, konstaterar Göran Rehnström, som är S:t Lars församlingsherde.

En diakoniföreståndare är på plats i september och ytterligare två personer anställs i oktober. Dessa tre ska sedan kompletteras med de diakoner som redan finns i domkyrkopastoratets åtta församlingar.

Hitta väg framåt

När Corren möter Göran Rehnström tillsammans med domprost Peter Lundborg och Linköpings kyrkliga samfällighets fastighetschef Gunnar Forsberg har det formella beslutet från bygg- och miljönämnden ännu inte landat i kyrkans brevlåda.

Vid avslaget i somras, då kommunen krävde en ny detaljplan för att ta ställning till en tillbyggnad, tvekade inte Peter Lundborg. Då var han snabb med att säga att kyrkan skulle överklaga. Nu avvaktar han.

– Även om jag tror att vi får rätt i högre instans ska vi inte överklaga av prestigeskäl. Vi måste hitta en väg framåt. Om den finns i att överklaga gör vi det. Går det snabbare att komma framåt med en annan lösning väljer vi det, säger han.

Kommunen angett plats

De är kritiska till kommunens handläggning av hela ärendet. Och kommunens egen hastigt påkomna volymstudie tycker de är missvisande.

– Volymen har aldrig varit någon hemlighet. När vi träffade kommunen första gången tillsammans med arkitekten hade han även med en modell över tillbyggnaden. Och det är kommunen som sagt att det är möjligt att bygga på den norra sidan och kommunen var även med i valet av arkitekter, säger Peter Lundborg.

Efterlyser samarbete

Alla tre betonar att kyrkan hela tiden velat ha en bra dialog och ett samarbete med kommunen.

– Det hade vi från början, men någonting har hänt under resans gång mellan kommunen och länsstyrelsen som inte är synligt för oss men som fått ärendet att tvärvända, säger Peter Lundborg.

Behovet av lokaler för det blivande Diakonicentrumet i Linköping är skriande, något Gunnar Forsberg tog upp med representanter för bygglovskontoret inför politikernas beslut.

– Diakonicentrums verksamhet är tillbyggnadens huvudsyfte, men de har hakat upp sig på att det kallats administrativa lokaler och vill inte riktigt ta till sig vad det verkligen handlar om, säger han.

En föränderlig kyrka

S:t Larskyrkan har under seklernas lopp aldrig haft ett statiskt utseende. Allt från den äldsta kryptan till torn och långhus har byggts till under olika århundraden.

– Det är inte farligt att låta även 2 000-talet ge sitt tillskott till en levande kyrka. Vi får väl begära tillfälligt bygglov för en barack. Så löste ju kommunen sitt lokalbehov för turistbyrån i parken, säger Peter Lundborg – halvt på allvar, halvt på skämt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om