Kartläggning: Så jämställda är de största företagen

Linköpings 20 största företag har en bra bit kvar till jämställdhet. På tre av fyra vd-poster och styrelseplatser sitter män.

"Jag vill tänka optimistiskt. Jag tror att det kommer en ketchupeffekt med fler kvinnor i styrelserna", säger Jonna Hedlund på Östsvenska Handelskammaren.

"Jag vill tänka optimistiskt. Jag tror att det kommer en ketchupeffekt med fler kvinnor i styrelserna", säger Jonna Hedlund på Östsvenska Handelskammaren.

Foto: Åke Alvin

Linköping2021-03-08 12:00

Med hjälp av uppgifter från allabolag.se och Östsvenska Handelskammaren har vi granskat hur det ser ut på ledande positioner i de 20 Linköpingsföretag som har flest anställda.

Statistiken visar att det fortfarande i hög utsträckning är männen som styr företagen. Eller vad sägs om följande siffror:

* 15 av de 20 företagen, det vill säga 75 procent, har en man som verkställande direktör.

* I styrelserummen ser det ungefär likadant ut. 73 procent är män.

* Räknar man bort de fyra kommunala och statliga bolagen på listan – Tekniska verken, Stångåstaden, Östgötatrafiken och Specialfastigheter – är den kvinnliga representationen ännu lägre. Linköpings privata storföretag har 88 procent manliga direktörer och 84 procent manliga styrelseledamöter. 

* 9 av de 20 företagen har inte en enda kvinna i styrelsen.

Jonna Hedlund är projektledare på Östsvenska Handelskammaren. Där görs en årlig undersökning av kvinnorepresentationen i styrelserummen i Östergötland, Sörmland och Gotland. Hon berättar att andelen kvinnor tidigare ökade men nu ser ut att ha stagnerat runt 23 procent.

– En del företag har arbetat aktivt för att få in den första kvinnan i styrelsen, sedan har det varit "check på den" för vissa. Detta trots att de bara har en kvinna bland 5–6 män i styrelsen, säger hon.

undefined
"100-listan visar att det finns kompetenta kvinnor för styrelseuppdrag inom alla områden", säger Jonna Hedlund på Östsvenska Handelskammaren.

För sex år sedan tog tre affärskvinnor – Eva Jaldeland, Margita Edström och Karin Wetterstrand – initiativ till den så kallade 100-listan. Det är ett projekt som nu drivs av Östsvenska handelskammaren och som senare kopierats av flera andra handelskamrar runtom i landet.

Listan har vuxit från de ursprungliga 100 och innehåller nu över 160 kvinnor med styrelsekompetens. 

– Alla på listan har styrelseutbildning och erfarenhet från olika områden. Om ett företag till exempel söker en kvinna i Linköping med digitaliseringskompetens kan de göra en slagning i listan och få flera förslag, berättar Jonna.

Jonna Hedlund betonar att det viktigaste för företagen är att hitta rätt kompetens. Många företag motiverar sin bristande jämställdhet i styrelsen med att det inte har gått att hitta en lämplig kvinna för uppdraget. Men det är en myt som det är hög tid att slå hål på med hjälp av 100-listan, menar hon.

– Listan visar att det finns gott om kompetenta kvinnor inom alla områden. Men många företagsledare väljer styrelseledamöter ur sitt eget nätverk. Är man då en medelålders man blir det lätt så att man väljer andra medelålders män. 

undefined
Jonna Hedlund är projektledare för 100-listan som listar kvinnor med styrelseutbildning och kompetens inom olika områden.

Många företag missar chansen att bredda sin kompetens i styrelsen.

– De tänker till exempel att "vi är ett produktionsbolag, så vi behöver experter på produktion". Men de kanske också behöver någon som är på expert på internationella affärer, ekonomi eller digitalisering.

Vad säger du till de företagsledare som menar att det kvittar om det sitter män eller kvinnor i styrelsen, det är bara kompetensen som räknas?

– Det finns flera undersökningar som visar en positiv korrelation mellan jämställdhet och lönsamhet. Jämställda företag har också en mer stabil lönsamhet, med mindre kurssvängningar. En undersökning visade att risken för konkurs är 20 procent lägre om det sitter minst en kvinna i styrelsen. Män är generellt sett lite mer riskbenägna.

– Ju fler infallsvinklar och perspektiv man får in i en styrelse, desto bättre. Oftast finns det ju dessutom kvinnor bland konsumenterna och då är det bra att det perspektivet finns med redan i styrelsearbetet, säger Jonna Hedlund.

Tror du att det på sikt kommer att bli lika många kvinnor som män i företagsledningarna?

– Ja, jag vill tänka optimistiskt och jag hoppas på en ketchupeffekt. Med 100-listan har vi i flera år erbjudit företagen en massa kompetenta kvinnor. Nu är det dags att nå ut mer till bolagen och fokusera på påverkansarbete. 

Vad tycker du om kvotering?

– Det är inget som handelskammaren har drivit eller planerar att driva. Vi har tänkt att näringslivets vilja och resultat kommer att lösa det här, inte lagar och regler. Men visst kan jag vara frustrerad och tänka att hur lång tid ska man låta detta ta. Om aldrig den där ketchupeffekten kommer kanske fler vill diskutera kvotering i framtiden.

Kvinnor i styrelsen

Så här stor är andelen kvinnor i procent hos de 20 största Linköpingsföretagen, enligt allabolag.se:

Saab 29,4

Academic Work Technology 33,3

Skill Rekrytering & Bemanning 50

Tekniska verken i Linköping 27,3

Åhlin & Ekeroth Byggnads 0

Verisure Sverige 0

Botrygg Bygg 50

Synlab Analytics & Services Sweden 0

IFS World Operations 25

Cambio Healthcare Systems 0

Sectra Imaging IT Solutions 0

Element Metech 0

Stångåstaden 53,8

Östgötatrafiken 45,4

HiQ Accelerated Concept Evaluation 0

Tornby Stormarknad 0

Specialfastigheter Sverige 45,4

Securitas Direct Sverige 0

Exsitec 33,3

Saand service & omsorg 33,3

Hur ser det då ut på Öst Media och NTM, företaget respektive koncernen där Corren ingår? I båda styrelserna är det kvinnlig dominans, 67 procent i Öst Media och 57 procent i NTM. Öst Media har en manlig vd (Nils Olauson) medan moderkoncernen NTM har en kvinnlig (Lina Hedenström). 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!