Genom att be om "en öl, tack" har Corren kartlagt Linköpings ölpriser. Den billigaste ljusa lagern eller motsvarande flasköl blir utgångspunkten. Det finns nästan 200 verksamheter med serveringstillstånd för alkohol i Linköping, men urvalet i undersökningen begränsas till 46 krogar/restauranger i innerstaden. Hela listan finns längst ner i artikeln.
Kostnaden för en öl på krogen varierar mycket beroende på var man är. Generellt sett brukar storstäder ha ett större utbud och därmed utrymme för både lägre lägstapriser och högre högstapriser. Mitti Stockholm gjorde en undersökning i december 2023 där snittölen landade på 73,26 kronor. I Linköping kostar snittölen på 40 cl 64 kronor och i Vimmerby kostar ölen i snitt 74,67 kronor.
Linköpings krogpriser påverkas mest av inköpsvolymerna och avtalen med leverantörerna enligt krögarna. Ju mer man säljer, desto billigare kan det bli. Samtidigt kan bryggeriernas kostnader öka och då kan priserna komma att höjas även i baren.
Linköpings billigaste öl finns på Çok Najs. Ägaren Gabriel Jacob menar att det finns viktigare saker än priset när man väljer ställe att ta en öl.
Snittpriset på en öl i Linköping är 64 kronor. Vad ska en stor stark kosta i din mening?
– Jag tror så här, det beror på vem som serverar den. Med god service och ett glatt leende spelar priset inte lika stor roll. Jag tror känslan och stämningen i lokalen är det som gör att du hamnar på vissa ställen, men du kanske kommer tillbaka till ett ställe oftare när du vet att du både får ett bra pris och som sagt, stämningen, säger Gabriel Jacob.
Hur kan ni servera så billig öl i förhållande till andra krogar?
– Vi kanske inte tjänar jättemånga kronor per öl. Men säljer du större mängder, då tjänar du pengar. Och någonstans så tänkte vi, tar man två öl och en maträtt och hamnar under 200 spänn, då känns det inte så dyrt för kunden.
Dyraste ölen finns på vinbaren Glou Glou, en 33 cl Peroni för 75 kr.
HELA LISTAN - "En stor stark" på innerstadens krogar.