Skogen är tyst och doften av fuktig mossa tung. Plötsligt – oftast oväntad men ack så välkommen – står han där i sin gula kostym: Herr Kantarell. Ibland stolt och väl synlig, men lika ofta blygt hukande.
Kartan är gjord utifrån fakta från Artportalen – en webbplats för observationer av Sveriges växter, djur och svampar. Vem som helst kan rapportera vilka arter de sett och leta själv bland de miljontals fynd som privatpersoner såväl som naturvårdstjänstemän och forskare har bidragit med. Stjärnorna på kartan illustrerar kantarellfynd mellan 2015 och 2020. Gula markörer markerar att fyndet gjorts i år.
Kartan ska inte ses som en garant för svamp. I värsta fall har miljön förändrats av skogsavverkning eller torka sedan senaste observationen. Det finns även risk för att den riktiga jokern har varit framme: vildsvinet, som kan plöja även de frodigaste svampstället på några minuter.
Är ditt svampställe med på kartan? Undertecknad ber på förhand vänligt men bestämt om att slippa hot- och hatbrev. Speciellt eftersom hennes egna guldkorn är utpekade.
Den som inte hittar några kantareller kan trösta sig med Marie Hermanssons bok "Svampkungens son" (2007). En rolig roman där läsaren får frossa i en hel del spännande information om den underjordiska, mystiska svampvärlden.
God svamptur!
Den som själv vill söka på sajten kan surfa in på artportalen.se, välja "sök fynd" och skriva in svampsort samt område.