Privat- och företagskunder till både Telia och andra operatörer på nio olika områden i kommunen kommer att påverkas av förändringarna. De berörda kunderna som i dag får tjänster levererade via gamla delar av kopparnätet ska bli "uppsagda" från nuvarande tjänster och erbjudna nya lösningar.
– Det gamla kopparnätet har 70 år på nacken och delar av det lever inte längre upp till dagens behov av driftsäkerhet och kapacitet. Därför vill vi gå över till modernare lösningar och framtidssäker teknik, främst via fiber eller mobilnäten, säger Irene Krohn, presschef på Telia.
Enligt henne kommer de flesta kunder som berörs att erbjudas tjänster via mobilnätet. Kunder som bor i fiberområden kommer att kunna välja mellan fiber- och mobiltjänster. Och alla ska i god tid få information om alternativa tjänster, säger Irene Krohn.
Även de som inte har Telias fasta tjänster idag, kommer att ha möjlighet att välja antingen Telias tjänster via mobilnätet eller en annan operatörs tjänster. Men i vissa områden har Telia dålig teckning och då ska man vara tvungen att vända sig till en annan operatör för att få bredband eller telefoni.
Är det verkligen "god tid" om kunderna får information tre månader före uppsägning och måste under så kort tid ordna ett nytt alternativ eller välja en ny operatör?
– De får informationen minst tre månader i för väg. Men kunderna behöver inte själva ordna något. De kommer att få erbjudande och hjälp med att välja mellan olika alternativ. Under den tiden ska de ta ställning till vilket alternativ eller operatör de vill ha. De ska också kunna testa mobil lösning under 30 dagar, säger Irene Krohn.
Vad gör ni med de kunder som hamnar i skuggan där det inte kommer att finnas några bra alternativ?
– Det blir fåtal sådana kunder och då kommer Post- och Telestyrelsen, PTS, att träda in. Enligt lagen har alla hushåll och företag rätt till telefoni och bredband med en Mbit per sekund. Detta gäller permanent adress.
Fredrik Eriksson, kommunens it-strateg hoppas att övergången ska leda till att de allra flesta får det bättre.
– Det görs för att kunderna ska få det bättre, men det betyder inte att alla blir nöjda med bredband de får. Några kommer att tycka att det har blivit sämre, säger Fredrik Eriksson.
I Linköping är det Hjälmsäter, Brink, Bjärka-Säby, Drögshult, Fillinge, Ringås, Skuggebo, Törnevalla och Östra Skrukeby som berörs av kopparnätets avveckling. I Östergötland är det ytterligare tre kommuner där kopparnätet släcks på vissa platser under 2016 och 2017: Finspång, Ydre och Åtvidaberg.