KARTA: Här är länets farligaste väg

Vackert väder och torra asfaltsvägar – det lockar mc-folket att vrida på gashandtaget och ta en sväng. Men ta det lugnt, uppmanar motorexperter. I Östergötland pekas väg 796 ut som extra utsatt.

STOCKHOLM 20100727
En motorcyklist på en väg med ett varningsmärke med texten Olycksdrabbad mc-väg 
Foto: Fredrik Persson / SCANPIX / Kod 75906

STOCKHOLM 20100727 En motorcyklist på en väg med ett varningsmärke med texten Olycksdrabbad mc-väg Foto: Fredrik Persson / SCANPIX / Kod 75906

Foto: FREDRIK PERSSON / TT

Linköping2018-05-07 19:15

Förra året omkom 39 personer i motorcykelolyckor och 194 skadades allvarligt.

Statistik från Trafikanalys visade att 57 procent av dödsolyckorna var förknippade med minst en grov felhandling, till exempel ej hjälm, avsaknad av körkort, grov hastighetsöverträdelse (plus 30 kilometer i timman) eller onykterhet.

Hittills i år har tre personer omkommit och tre har skadats allvarligt.

45 procent av olyckorna med dödlig utgång är singelolyckor och av dessa sker sju av tio i kurvor, visar siffror från Sveriges motorcyklister.

Hög fart är ofta en bidragande faktor till olyckor, men det finns även vägar där risken att råka illa ut är högre än andra.

I Östergötland pekas väg 796 mellan Linköping och Norsholm ut som extra utsatt.

Tom Holmberg, motorexpert på Trygg Hansa, har tagit fram en lista med tips på vad man ska tänka på inför årets motorcykelsäsong.

– Det är i inledningen av sommaren som riskerna är som störst, med kanske lite ovana förare. Mitt råd till dem är att boka tid för en så kallad avrostningsdag där kursledarna går igenom grunderna.

– Man ska alltid ta det extra lugnt under de första åkturerna. Träna gärna på manöverdugligheten och motstå lockelsen att vrida alltför mycket på gashandtaget.

Holmbergs tips inför motorcykelsäsongen

Använd alltid godkänd hjälm, ryggskydd, dräkt, stövlar och handskar, avsedda för mc-bruk. Det gäller även passagerare.

Bär ljusa, gärna reflekterande kläder och hjälm som syns i trafiken.

Kör alltid med lyset på.

Gå en fortbildningskurs i ”avrostning” inför säsongen.

Anpassa hastigheten och kör extra försiktigt på utsatta vägar och vid sämre underlag. Dieselspill, hal vägmarkeringsfärg, rullgrus, hål i vägbanan, sprickor och ojämn asfalt ökar risken för olyckor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!