Simon Ågren, kårordförande för studentkåren StuFF vid Linköpings universitet:
Vad är den viktigaste valfrågan allmänt?
– Bostadsfrågan. Nu representerar ju jag studenterna men jag tillhör också en yngre generation som har svårt att slå sig in på bostadsmarknaden. Det är svårt att få tag i bra lägenheter – eller ens lägenhet över huvudtaget. Det finns många olika lösningar på det. Men det verkar inte som om någon har en solklar lösning och det är oroande.
Vad är den viktigaste valfrågan i Linköping?
– För studenterna skulle jag säga att den viktigaste frågan är den segregering som finns i staden. Det är uppdelat i vilka stadsdelar folk rör sig i och jag är övertygad om att många studenter skulle vilja ha en större tillgänglighet och ett större utbud i större delar av staden. Områden som till exempel Saab Arena är ofta centrum för många av stadens aktiviteter, konserter och utställningar. Men det är också ett område man har svårt att ta sig till. Det är kopplat till en fråga som ligger många studenter väldigt nära. Det är trafikfrågan och tillgängligheten till lokaltrafiken. Vi har en ganska dyr och svårtillgänglig lokaltrafik här i staden. Jag vill se ett öppnare Linköping för de studenter som inte bott här hela sitt liv.
Vad gör Linköping bra?
– Linköping gör mycket bra. Det jag tycker är bäst utifrån min profession är att studenternas organisationer ofta känner sig hörda. Det finns en lyhördhet att utveckla Linköping så att vi tillsammans kan bli en studentstad som potentiellt kan vara den bästa i Sverige. Det kanske den redan är!
Vad gör Linköping dåligt?
– Många av de beslut som fattas i Linköping i dag tar lång tid. Jag nämnde inledningsvis att den viktigaste frågan för oss studenter är bostadsfrågan och i dagsläget tar det väldigt lång tid att se de resultat man önskar– alltså lägre hyror. Det är jättebra att man har lösningar som hjälper i längden och det är jättebra att vi har en kommun som använder ett långsiktigt perspektiv. Men det hjälper inte personerna som är här idag. Vi pratar om unga människor som bor här i kanske 3–6 år innan de flyttar vidare. Det innebär att Linköping är deras hem under åtminstone en mandatperiod, kanske till och med två. Har man projekt som riktar sig in sig på 20-åringar så har man en hel grupp människor som inte ser någon förbättring eller känner sig delaktiga. Och då minskar chansen att man stannar här efter sina studier. Så jag skulle vilja se en tydligare kommunikation om vad som händer snabbt för de unga människor som är här den här tiden.