Att ta vara på naturens resurser samtidigt som man gör gott för andra människor, är grundidén bakom de östgötska bärförädlarna Found on the ground. Buskarna med de blankt svarta bären och sitt lilaröda innanmäte växer överallt i trädgårdar och parker, men den sträva smaken gör dem till ett av de mindre populära bären.
De tidigare arbetskollegorna Annelie Sandén och Sofia Fält såg buskarna, bären och möjligheterna.
– Det här är inte rationellt på något vis. Det är tvärtemot hur dagens samhälle funkar med prestation och produktivitet, men vi ser andra värden, säger Sofia.
De åker mellan olika trädgårdar för att plocka, från Gamleby i Småland till Mantorp i Östergötland. När vi ses står de med sina bordeaux-röda fingrar i en häck i en stadsnära trädgård i Linköping. Med hinkarna fulla återvänder de till Hallstad Säteri i Rimforsa där förvandlingen sker. Bären åker ner i frysen innan de pressas till juice, pastöriseras och buteljeras. Av restprodukten görs pulver att ha i både mat och dryck.
– Det är häftigt att få följa bäret från buske till flaska och ut till kunden. Själva hantverket är så kul, säger Annelie.
Bärens smak skiljer sig utifrån var de har växt. Annelie och Sofia blandar själva fram slutprodukten.
– Då radar vi upp glas med juice från olika plockningar och väljer ut vilka som passar ihop. Det är en högtidsstund, säger Sofia.
Smaken då? "Som att dricka mark, skog och glöd i samma klunk.".