Karin Sandstedt är född och uppvuxen i Linköping, men bor nu i Stockholm. I 15 år har hon jobbat med IT och marknadsföring, men känt att hon ville göra något eget. För att bli egenföretagare krävdes dock en affärsidé. Men så upptäckte hon ett helt nytt material, eller egentligen två.
– Det är tåligt och liknar läder, men är mer hållbart och gjort på restprodukter. Det ena är pappersläder och gjort på spillmaterial från skogsindustrin. Det andra är äppelläder och gjort på rester av äpplen.
Karin berättar att hon inte har någon specialkompetens inom tillverkningsprocessen.
– Jag äger bara idén.
Företaget fick heta Irmas fabric, som en hyllning till Karins farmor.
– Det var hon som hette Irma. Hon var mån om hållbarhet, kvalitet och att ta vara på spill. Sånt som är viktigt även idag.
Idén att skapa något av materialen väcktes och Karin tog hjälp av textilexperter i Borås. Intensivt arbete resulterade i en väska. Formgiven av Karin, men ritad av proffs.
– Det är en vardagsväska med sidor av pappersläder och botten av äppelläder. Till slut hittade jag en fabrik i Polen som kunde sy upp väskan också.
Redan innan väskan lanserades påbörjade hon nästa projekt. Hon ville ta fram en ny variant av materialet, där enbart svenska restprodukter, från både äpplen och skogsindustrin kunde kombineras i samma material. Där ingår hon i ett forskningsprojekt i samarbete med ett svenskt forskningsinstitut som bland annat arbetar med hållbarhet, östgötska Brunneby musteri och modevarumärket Filippa K.
– Det känns så himla kul. Ett givande samarbete där våra olika ingångar verkligen bidrar. Jag vet ännu inte när det nya materialet kan bli klart, men det går framåt.
Tanken är att det ska bli ett material som både är tåligt och bra för miljön genom att använda svenska restprodukter från skog och äpplen. Från skogen är det bland annat bark som används, för att göra materialet mer tåligt. Äpplena används i sin helhet, utom saften.
– Man använder det som blir över när man gör must. När man kramat ur all vätska, som när man gör juice med en råsaftcentrifug, så torkas allt det som blir kvar, mos, kärnhus och skal. Alltihop mals ner och behandlas sedan genom olika processer.