Karin Cederberg är uppvuxen i Linköping och tog studenten på Berzeliusskolan 2009. På senare år har hon läst industriell ekonomi vid Lunds universitet, och med ett år kvar av sin utbildning har hon fått ett mycket spännande uppdrag. Tillsammans med 12 andra studenter från olika länder ska hon utveckla ett koncept för offshoreproduktion, lagring och transport av vätgas. Syftet är att undersöka hur vätgas kan användas i övergången till renare energikällor, och studenterna har fått i uppdrag att ta Japan som exempel.
Det är det norsk-tyska konsultföretaget DNV GL som driver sommarprojektet, och Karin Cederberg fick en av de åtråvärda platserna i konkurrens med 500 andra sökande.
– Det är en fantastisk möjlighet för mig att få prova på hur det är att jobba som ingenjör på riktigt. De andra är ingenjörer och ekonomer med olika inriktningar, och vi jobbar i företagets lokaler utanför Oslo, berättar hon.
Att hitta effektiva tekniker för energilagring är en av de stora utmaningarna för länder som vill ställa om till renare energiproduktion. Produktion och lagring av vätgas är en teknik som anses mycket intressant. Studenterna är från Norge, Sverige, Danmark, Japan och Kina, och de har i uppgift att identifiera utmaningar i samband med teknik, ekonomi och juridik.
– Det är ett spännande och angeläget projekt att jobba med. Vi ska redovisa resultatet den 5 augusti så det är mycket jobb, men samtidigt är det roligt, säger Karin Cederberg.