Kanininvasion i Ljungsbro: "Ett underskattat husdjur"

Kaninuppfödare reser land och rike runt för att tävla – och öka intresset för sitt favoritdjur. Under lördagen samlades de i Ljungsbro, där 256 kaniner bedömdes av erfarna domare.

Eva-Lena Lönndahl var en av de domare som bedömde över 250 kaniner i Ljungsbro under lördagen. "Avel är absolut positivt för kaninerna", säger hon.

Eva-Lena Lönndahl var en av de domare som bedömde över 250 kaniner i Ljungsbro under lördagen. "Avel är absolut positivt för kaninerna", säger hon.

Foto: Dennis Petersson

Linköping2023-02-18 17:45

Urban Andersson befinner sig mitt i Folkets Park-lokalen omgiven av hundratals kaninburar. Han är ansvarig för den kaninutställning och tävling som Östra Östergötlands kaninavelsförening, just för dagen, har bjudit in till.

undefined
Urban Andersson ansvarade för lördagens kaninutställning i Ljungsbro. Själv har han haft avelskaniner sedan 1978. "Det är ett väldigt socialt djur som är bra för barnfamiljer", säger han.

– På just den här platsen träffas vi en gång om året. I dag har vi deltagare från stora delar av Sverige – Värmland, Västmanland, Göteborg och Kalmar.

– Kaninen är ett väldigt socialt djur som passar bra för barnfamiljer. Vi vill visa kaninen finns och se till att människor blir intresserade, fortsätter han.

undefined
Nioåriga Victor Hagström, här med sin mor Nathalie Ulriksen, vann SM för raskaniner för bara några veckor sedan. Han var den första att både bli SM-vinnare och juniormästare.

Nioåriga Victor Hagström och hans mor Nathalie Ulriksen har åkt från Romelanda utanför Göteborg för att delta. För bara några veckor sedan utsågs Victor till både svensk mästare och juniormästare vid en landsutställning i Sunne – med 1 700 deltagande kaniner.

– Det har aldrig hänt att en junior vinner hela tävlingen, säger mamma Nathalie.

Varför håller ni på med kaniner?

– Det är väldigt trevliga djur och det är spännande att se vad man kan utveckla med aveln.

undefined
Här är en av de 256 kaniner som tävlade under lördagen.

Chefsdomare vid tävlingen i Ljungsbro, och en av de som bedömer kaninerna, är Eva-Lena Lönndahl. Hon har varit kanindomare i 25 år.

– Vi följer de riktlinjer som finns i boken "Nordisk Kaninstandard" och där har alla kaniner en poängskala på 100 poäng som är lite olika fördelade beroende på vad som är viktigt för just den rasen. Vi bedömer allt från täckning, färg och päls till vikt, kondition och hur välskött den är. Alla kaniner tävlar i samma klass – och en vinnare ska väljas ut, säger hon.

undefined
Det var Östra Östergötlands Kaninavelsförening som ansvarade för utställningen i Ljungsbro.

Är aveln sund för kaninerna?

– Det finns inte så många osunda kaninraser utan avel är positivt för kaninerna. Men visst, ibland kanske man vill få den så väl typad som möjligt, likt en mopshund till exempel, men då blir det defekter istället – och det sållas bort.

– En hund gör man allt för att rädda. Det gör man inte med en kanin. Det är inga pengar i den här sporten, den dyraste kaninen kostar 1 000 kronor, vilket gör att kaninerna blir sundare, fortsätter Eva-Lena Lönndahl.

undefined
Jenny Hall Barrestål och dottern Maja var på plats vid Ljungsbro Folkets Park för att titta på kaninerna. "Kaniner är mycket mysigare än vad många verkar tro", säger de.

Jenny Hall Barrestål och dottern Maja, som är på plats för att titta på utställningen, vill slå ett slag för kaninen som husdjur.

– Det är ett väldigt underskattat husdjur tycker vi. Vår kanin går fritt hemma, gosar och har sina små egenheter. De är mycket mysigare än vad folk verkar tro, säger Jenny.

Karta: Ljungsbro Folkets Park
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!