Kändisarnas första sommarjobb

Alla är vi barn i början och ingen hamnar på toppen från start. Vi bad ett gäng Linköpingsprofiler berätta om sitt första sommarjobb och om minnena från det.

Take Aanstoot.

Take Aanstoot.

Foto: Pia Molin

Linköping2016-07-03 18:00

Direkt från krogen till kneget

Take Aansstoot, De Klomp och Modio AB

"Som 16-åring sorterade jag sparris varje morgon mellan 03 och 08. Sparrisen kom från två olika odlingar i Nederländerna, kördes till den här gränsaffären, där jag sorterade dem i kvalitetsklasser inför försäljning till alla tyskar som kom och handlade. Ibland gick jag direkt från krogen till arbetet. Jag försov mig både till och från, och då försökte jag kompensera det med högt tempo, men dålig sorteringskvalitet. Det var sådär populärt.

Svetsade på ackord

Gunilla Almesåker, konsult

Mitt första riktiga sommarjobb var på Hölöverken,  vid mina farföräldras lantbruk utanför Södertälje och på Telekretsar Det var på sommaren efter årskurs nio. Jag kommer speciellt ihåg när jag skulle börja lära mig att punktsvetsa och lära mig den stora bockningsmaskinen. På den tiden fanns det inte särskilt mycket skydd mer än skyddskläder och skyddsglasögon. Allt gick mycket fort och jag hade ingen fast lön, utan jag jobbade på ackord.
Jag fick lära mig punktsvetsningen av en mycket skicklig svetsare. Efter tio minuter fick jag försöka själv. De första svetsarna såg inte så bra ut, men till slut lärde jag mig tekniken.  Det roliga var att jag under mina sommarmånaden hela tiden ökade på mitt ackord.
Arbetsplatsen var ordnad så att vi hade en slags rotation för att undvika att vi stannade vid en monoton uppgift. Så jag var också bockare av de hyllor som jag senare fick svetsa ihop. Sprutmålningen var jobbigast då hyllorna snurrade runt på en lina och jag skulle hålla en jämn takt på färgsprutningen och det var ofta problem med munstyckena. Än idag ser jag ute dessa lagerhyllor fast under annat namn förstås. Jobbet var tungt lite smutsigt men stimulerande och känna att jag fick tjäna egna pengar. Tala om att jag var stolt att gå till jobbet kl 6:45 på+ morgonen i mina vanliga kläder. Gå från min farfar och farmors hus ner till fabriken, byta om och jobba i svett med frukost klockan 9 till klockan 16 varje dag. Gemenskapen var också något jag minns från den tiden.

Strid ström av raggare

Bror Gårdelöf, överläkare

Det var i matbutiken Kungshallen i barndomsstaden Uddevalla 1968. Det handlade om att packa upp matvaror och vid behov vara allt-i-allo i butiken. Jobbet som sådant minns jag inte mycket av i övrigt – annat än att det var småtråkigt, men jag blev väl behandlad. Två minnen finns dock.
1. Där fick jag reda på, att Robert Kennedy mördats.
2. Under en tid pågick ett försök att sälja starköl i vanliga matbutiker. Detta gällde några enstaka län, varav Göteborgs och Bohuslän var ett – medan Älvsborg inte ingick i försöket. Detta gjorde att en strid ström av raggare från Trollhättan och Vänersborg handlade flakvis. Jag minns dem som mycket glada och trevliga, där de – nerlastade av ölplattor – förväntansfullt väntade i kassakön. (Farao vet, om kundvagnen var uppfunnen på den tiden. I mitt minne hade de flaken i händerna.)
Som bekant blev försöket inte särskilt långvarigt, utan försökslänens matbutiker fick återgå till mellanöl som starkaste vara – men butiksägarna var säkert glada, så länge det pågick.

Gnällde inför pappa

Benjamin Imamovic, ungdomspedagog

"Tack vare min pappa fick jag och bästa kompisen sommarjobb på ett byggföretag. Arbetstiden var måndag–lördag 7–14. Det var augusti och 35 grader varmt. Lastbilar kom in och vi lastade av dem. På den tiden fanns inga truckar. Att beskriva hur trött jag var skulle ta lång tid att förklara. När jag kom hem började gnälla inför pappa. Efter att lyssnat på mig sa han: 'Går man inte i skolan och pluggar är detta det bästa jobb du kan få. Och det är bara att hålla ut i 40 år!' Mer sa han inte och det behövdes inte heller. Det var det kortaste – och bästa – samtal jag och min pappa haft. För pengarna som jag tjänat åkte jag till Trieste i Italien och köpte jättefina  kläder".

Tröstade apan Ringo

Douglas Lindevall, Ariom

"Mitt första riktiga sommarjobb var på Kolmårdens djurpark, vid 16 års ålder. Jag tänkte faktiskt bli veterinär när jag var yngre, men halkade in på reklam istället. Den sommaren hade vi problem med en deprimerad chimpanshanne som hette Ringo. Det är inte ovanligt att apor blir deppiga, men problemet är att de också kan bli aggressiva då, vilket Ringo blev. Han fick hållas isär från flocken, men behövde ju ändå sällskap.

Min uppgift blev att umgås med Ringo. Vi kastade mycket boll, men han gillade också att jag sjöng för honom. Mot slutet av sommaren var han faktiskt riktigt pigg igen. I flera år efteråt kände Ringo igen mig när jag var på besök privat. Verkligen ett minne för livet".

Blev utskälld av chefen

Lena Miranda, Mjärdevi Science Park

"Jag var sommarreporter på Kinda-Posten, ung, ambitiös och ville visa mig duktig. Jag kom först av alla en morgon och en auktionsförrättare ringde och ville ha publicitet inför en auktion. Visst! Jag for ut med kameran och nästa dag blev det en helsida med fem bilder.

Chefredaktören läste lusen av mig! Det fanns en policy att aldrig skriva om auktioner, eftersom tidningen i så fall inte skulle få göra annat. Och mycket riktigt, tidningen blev nedringd av andra som ville ha samma fina reklam inför sina auktioner. Den man jag skrivit om kom in med en fin sommartårta, vilket blidkade kollegerna en smula".

Vi fick sparken!

Ben Kersley, komiker

"Jag var 15 år och övertalade ägarna av Drayton Manor Park and Zoo, en nöjespark utanför Birmingham, att anställa mig och en kompis för att underhålla folk som stod i kön. Det var mitt första jobb och första gången de tog in någon för detta uppdrag. Dvs ingen visste vad de gjorde.

Mina sommardagar 1989 flög förbi. Flörtandes med tjejer (utan succé), ätandes av gratis glass och jonglerandes på en enhjuling (när chefen var i närheten). Till sist fick vi sparken, sedan chefen hittat min kompis sovande på en äng en lördag när det var trångt med besökare i nöjesparken".

Löpande band och bara kvinnor

Ulla Lönn, Cojn

"Jag fick, tack vare min pappa, sommarjobb på fabriken som gjorde Y3-tvättmedel i Mantorp. Jag satt vid löpande bandet och paketerade tio påsar Y3 i en kartong, skakade påsarna, tryckte ner dem och förslöt kartongen. Ackordsjobb och jag var alltid för långsam. Bara kvinnor vid bandet, männen var chefer. Fick lära mig om livet i pauserna – kvinnoprat om barn, pengar, män, hårt slit, och drömmar, eller brist på drömmar.

Jag bestämde mig där och då att jag skulle satsa på skolan och utbilda mig. Ville ha ett annat liv! Jag tror att jag köpte en ny cykel för pengarna. Jag var på den tiden en bra simmare, så vintern efter utbildade jag mig till simlärare och kunde fortsättningsvis tillbringa somrarna i Västra Hargssjön som simlärare. Världens bästa sommarjobb!

Jag blev förälskad

Muharrem Demirok, politiker

"Mitt första jobb var på McDonalds. Jag älskade det. Nästan bara ungdomar i samma livssituation. Mycket socialt, men också mycket jobb. Jag fick verkligen lära mig ta ansvar. Ett särskilt minne är att jag blev förälskad i en tjej, men vågade aldrig säga det till henne. Sen slutade jag kort därefter.

Jag var starstruck

Helen Dannetun, LiU-rektor

"Mitt första sommarjobb hade jag på 70-talet. Jag sålde barnkläder på varuhuset Sigma i Västerås och lärde mig allt om barnstorlekar och om olika tygkvalitéer. En dag kom Pugh Rogefeldt förbi och frågade var husgerådsavdelningen låg och jag var starstruck hela sommaren efter det".

Läskigt på kyrkogården

Martin Källström, Narrative

"Mitt första sommarjobb var att låsa upp och låsa kyrkan i den lilla byn Femsjö i Småland där jsg växte upp. Jag var väldigt liten, kanske 10 år gammal och starkaste minnesbilden är hur kusligt det kan vara när man är en liten fantasifull pojke, ensam kvällstid på en kyrkogård, där skuggorna från gravstenarna växer sig långa".

Tjärade tak i hettan

Yvonne Rosmark, näringslivschef

"Första jobbet var på Nelsons sten där jag städade och tjärade taket en varm sommar. Mycket svettigt, men en jättenyttig erfarenhet. Sen har jag jobbat på sjukhuset två somrar som patienttransportör och kört truck! Och sen en sommar på gatukontoret dvs jag kom tidigt kontakt med kommunen. Jag är glad att jag fick chansen att prova olika typer av jobb och tänker ibland att jag skulle vilja ha provat ännu fler jobb för att lära mig mer om olika villkor för olika jobb. Något som jag ser rätt tydligt i mitt jobb i dag!"

Ingen musiktalang direkt . . .

Paul Lindvall, politiker

"Första riktiga sommarjobbet var på ICA på Kungsvägen i Mjölby. Jag hjälpte till med många saker, mitt viktigaste uppdrag var dock att sköta om mjölk, mejeri och kyldisken. Beställa och fylla på varor. Vågar nog påstå att mjölk och mejerikylen var väldigt välskött den sommaren.

Den var så välskött att jag fick det föga ärorika och kan man ana föga eftertraktade uppdraget att en eftermiddag städa grovsoprummet. Inte direkt någon mysig miljö. När jag fått min första månadslön så köpte jag en gitarr. Vet inte varifrån musikdrömmarna kom. Resultatet av gitarrinköpet blev hursomhelst att jag tämligen omgående insåg att jag inte hade någon som helst talang för att lära mig spela och har fortsatt att hålla mig borta från den".

Toppenjobb hos pappa

Louise Hoffsten, musiker

"Jag jobbade i pappas skivaffär, Skivcity, i Linköping. Favoriterna då var Beatles och Led Zeppelin. Ett toppenjobb!"

Lunchen kostade 9,50

Michael Cocozza, Botrygg

"Mitt första sommarjobb hade jag som 13-åring på Inter Agenturers lager. Vi fick lasta av kartonger från containrar, favoritleveransen var leksaksdjur av plyschmaterial för det var lätta kartonger. Sedan plockade vi fram kartonger i lagret för leverans. Leveranser med pallar kördes till Svelast godsterminal på stationsområdet, en byggnad som numera är riven. Lunch för 9,50 kr intogs på nån av mjölkbarerna i Tannefors".

Fick svårt för blod efteråt

Lena Micko, SKL

"Jag jobbade dels som hemsamarit inom hemtjänsten på dagarna, dels städade jag på dialysavdelningen på US på kvällarna. Allt för att få ihop pengar till tågluff innan skolan började. Å ena sidan hade jag roligt, träffade många trevliga pensionärer som var glada över att man var där.

Å andra sidan hade jag svårt för blod en lång tid efter städjobbet på dialysen . . . Det var en intensiv tid, sent på kvällarna satt man och fikade på dåvarande Göran Dyk på S:t Larsgatan. Priset av sommarjobben var ryggont. Mina kompisar fick bära min ryggsäck under första veckan på tågluffen.

Längtade dit varje dag

Christian Gustavsson, politiker

"Mitt första sommarjobb var att ta emot, packa och skicka bussgods på den gamla busstationen i Norrköping. En viktig lärdom får väl ändå sägas vara att hålla sina löften. Har man lovat att få ut Systembolagets leveranser till skärgården inför midsommar, då gäller det att hålla det också! Det var tungt, smutsigt, mycket ansvar och jag längtade dit varenda dag!"

Tycker

Dajm

om

Cocco

?

Madeleine Cocozza, psykoterapeut

"Ett av de första var att sitta i kassan i en livsmedelsbutik som ägdes av en väns föräldrar. Ett minnen är hur arg pappan blev när jag stolt konstaterade att jag var klar med att lägga in söndagsbilagorna i Expressen och Aftonbladet. Jag hade lagt fel bilaga fel i tidning!

Ett annat är hur vi kassörskor roade oss under tider då affären i det närmaste var tom på kunder. Som att chokladbitarna vid kassan bildade meningar. Tycker Dajm om Coco? Japp! Den sitter i än i dag av någon märklig anledning.

Ett supersommarjobb!

Simon Helmér, Vallastaden

"Mitt första sommarjobb var att dela ut morgontidningar på Långö i Karlskrona. Jag fick jobbet när jag var 15, tack vare att en av mina äldre bröder fick ett bättre sommarjobb. Det var ett supersommarjobb, man jobbade mellan ca 03.30-05.30. Kom hem, läste alla tidningar och käkade lite.

Därefter la man sig att sova några timmar innan man gick till badstranden. Minns att det var lite läskigt när man först kom ut och det var mörkt, men hur härligt det var när det började ljusna.

Vattenkrig varje dag

Anders Skott, Ica Berga

"Mitt första sommarjobb var på Långasjönäs pappersbruk i Kisa. Det handlade om underhåll av maskiner då produktionen var stängd under industrisemestern. Alltså att skrapa rost och måla. Men även en del rengöring i fabrikens reningsverk där vi skulle spola bort gammal pappersmassa från väggar och spångar.

Det är klart att två grabbar i 16-årsåldern, när tröttheten satte in framåt eftermiddagen, inte kunde hålla sig ifrån att spruta vatten på varandra. Så ett rejält vattenkrig brukade avsluta arbetsdagen".

Fantastiska möten

Annika Lillemets, politiker

"Mitt första betalda sommarjobb var som sjukvårdsbiträde i långvården på Kolmårdssjukhuset. Det var tungt, både psykiskt och fysiskt, men det var bara att hugga i och lyfta, mata och tvätta de äldre. Nästan alla var mer eller mindre dementa. Än fick man trösta och lugna, än krama och skoja. Det var ett stort ansvar, kanske väl stort för en 16-åring, men en mycket lärorik och nyttig erfarenhet.

Särskilt minns jag en dam som själv hade jobbat på sjukhuset som ung. Då var personalen tvungna att bo på sin arbetsplats och fick inte gå ut sent på kvällarna eller ta emot besök, i varje fall inte, hemska tanke, herrbesök. Hon kämpade för bättre arbetsvillkor och startade fackförening, vilket krävde stort mod och kämpaglöd på den tiden, motståndet var starkt. Eftersom hon inte ville bli omyndigförklarad (gifta kvinnor fick sin man till förmyndare ända till 1921) vägrade hon gifta sig med sin fästman och förblev singel genom livet. Denna imponerande kvinna gav mig en påminnelse om att det INTE var bättre förr och hur modiga personer kämpat för rättigheter vi nu tar för givna.

Jo förresten, ett par saker var faktiskt bättre förr, i varje fall i slutet av 70-talet. Dels att det faktiskt fanns sjukvårdsbiträden. Vi hade tid att prata med de gamla. Dels maten. Rejäl husmanskost, lagad på plats, efterrätt varje dag. Pannbiff med brunsås, strömmingsflundra, kräm kokt på riktiga bär… Inga mikroplastlådor med oidentifierbart och smak- och näringslöst innehåll. Både de gamla och vi anställda som åt i personalmatsalen njöt. Och några extra kilon blev det trots allt spring. Det var det värt".

Förstörde gruppackordet

Torbjörn Kronander, Sectra

"Jag var allt-i-allo på Visby stadshotell, samt vände ostar på Visby mejeri. Sedan biografmaskinist och tvätt-tants-vikarie på försvarets tvätteri. Jag förstörde tanternas gruppackord, då fick man veta att man levde!

Turnerade med tjejband

Hanna Rydman, Joyvoice

"När jag var mellan 14 och 17 år var jag ute och spelade mycket med min tjejgrupp. Vi hette Inside och spelade egentligen året runt på helgerna, men på sommaren var det extra mycket fester, bröllop och tillställningar som vi gigade på. Vi var riktigt bra och ofta bokade. Vi stack ut eftersom vi var unga, sjöng fyrstämmig sång och kompade själva till bas, gitarr och rytminstrument. Vi spelade gamla hits med som Creedence, Simon and Garfunkle, Europe, Cher och U2. Det svängde rejält!"

Garanterat ohälsosamt

Finn Bengtsson, politiker

"Jag jobbade femskift på glasfiberfabriken i Falkenberg. Vi spann, lindade och torkade våta glasfibertrådar av olika dimensioner i en mycket varm industrilokal med endast fönster högst upp, som kunde släppa in några solstrålar under dagtid. I släpljuset av dessa kunde man se glasfiberdammet yra runt i hela lokalen. Garanterat ohälsosamt, men 1972 hade inte arbetsmiljötänket kommit så långt som i dag. Jag var glad över att kunna tjäna egna pengar för första gången och var skoltrött.

Det viktigaste detta första sommarjobb gav mig var insikten om att sköta mina studier under resten av gymnasietiden, så att mina möjligheter till yrkesval ökade och att jag inte skulle tvingas gifta mig med denna typ av arbetsuppgifter under resten av mitt yrkesverksamma liv."

Står inte ut med furu efter det

Jessica Eek, politiker

"Mitt första jobb var på en affär i Tranås som uteslutande sålde möbler och saker tillverkade av furu. Jag var kanske 14 år och var nog inte till så mycket hjälp, jag fick inte stå i kassan och inte bära tunga saker, men jag fick småprata med kunder och jag lärde mig att dricka kaffe. I efterhand gjorde jag nog ingen större nytta, men för mig var det en viktig introduktion till arbetslivet. Tyvärr har jag inte stått ut med att se furu sedan dess."

Lärde mig esperanto

Nils Hillerbrand, politiker

"Mitt första "riktiga" sommarjobb var för drygt 20 år sedan då jag arbetade som vårdbiträde på ett äldreboende i Örebro nästan hela sommaren. Det var en mycket nyttig erfarenhet som lämnade flera minnen efter sig. Bland annat minns jag en vänlig och pigg man som var mycket språkintresserad. Han lärde mig lite esperanto!"

Läskigt på Saabavdelning

Lana Brunell, Tekniska verken

"Det första var ett städjobb på på Saab. Tömde papperskorgar, dammade, moppade golv och skrubbade toaletter. Minns att ett av kontoren var helt inrökt, lukten satt kvar i kläderna efteråt. Det var lite läskigt för någon envisades med att låsa in sig på en av toaletterna på kvällen, fast det inte verkade finnas någon kvar på kontoret. Jobbade också som hemsamarit och gick hem till gamla som behövde hjälp. Oftast ville de ha hjälp med lite städning eller handling, men många blev så glada för sällskap och helst ville sitta och prata och dricka kaffe. Kokkaffe kommer jag ihåg att en del bjöd på. Och mandelkubb.

Där föddes en stod kärlek till och respekt för gamla människor som jag fortfarande bär med mig. Lärde mig så mycket av att få prata med tanter och farbröder som varit med om så mycket.

Jagades och drack renat

Thomas Eriksson, psykiatriker

"Farsan var sotarmästare i stan och räkningarna skickades normalt ut med posten, men gubben kom på att jag kunde dela ut dem för halva portkostnaden. En gubbe i Ramshäll blev, av oklar anledning, så förbannad att han jagade mig med en kratta runt hela kvarteret.

En annan sommar följde jag med verkmästare Söderberg på knopning (sotning på sotarspråk) vid en ensligt belägen stuga utåt Östra Harg, där det bodde en gumma som alltid skulle bjuda på kaffe. Det tackade man som sotare aldrig nej till. Men Söderberg hade problem med magen så jag fick dricka kaffe i hans ställe. Gumman gick fram till ett skåp på väggen, tog fram en flaska renat och hällde upp i koppen och fyllde därefter i en liten skvätt kaffe. Det var det starkaste kaffet jag druckit någonsin!

Inte läge att bli kränkt

Carina Glenning, journalist

"Jag var springflicka på Eskilstuna-Kuriren. Jag cyklade till tåg- och busstationerna för att hämta filmrullar från lokalredaktörerna för framkallning på fotoavdelningen. Jag sprang ut på stan och köpte mat till nattredaktörerna (samtliga män) och fixade kaffe. Vissa uppdrag stod väl inte direkt i min arbetsbeskrivning, men utfördes ändå. Som att köpa hundmat, leta på stan efter en särskild fotsalva eller välja en snygg bukett till någons fru.

Jargongen var stundtals brutal och sexskämten haglade. Det var inte läge att bli kränkt på den tiden, så jag blev hårdhudad och lärde mig att ge tillbaka istället."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om