Känd krogprofil satsar på Skäggetorp

Skäggetorp har fått en ny restaurang. Den andra på kort tid. "Vi vill väcka upp centrumet", säger Peter Yap.

Ledord. Peter Yap säger att maten ska vara både hälsosam och billig. Kollegan Koushal Kumar Gopi håller med.

Ledord. Peter Yap säger att maten ska vara både hälsosam och billig. Kollegan Koushal Kumar Gopi håller med.

Foto: Jeppe Gustafsson

Linköping2016-07-21 16:00

Mitt på det stora centrumtorget, där det tidigare låg ett kafé, öppnade för någon månad sedan Spicy India. Och i november i fjol tog wok- och sushirestaurangen Yumei plats i lokalerna.

– Det är så tätt mellan restaurangerna i centrala Linköping. Men Skäggetorp är ett nytt, främmande och spännande område. Vi vill vara försiktiga och humana med priserna. Många arbetslösa och pensionärer bor ju här, säger Peter Yap som driver de båda restaurangerna under ett och samma tak.

Lunch- och middagsrestaurangen har ett foodcourt-liknande arrangemang. Här serveras rätter som har sitt ursprung i olika delar av Asien.

– Vi hämtar riktiga kryddor från Indien, säger Peter Yap.

Hittills är det avhämtningen som varit mest lönsam. Men målet är att restaurangerna i framtiden ska bli den naturliga mötesplatsen i Skäggetorps centrum.

– Vi vill väcka upp centrumet! Tanken är att vi ska öka antalet gäster som sitter här och äter, och det går framåt hela tiden. Våra ledord är att det ska vara billigt, gott och nyttigt.

För att maten ska smaka så autentiskt som möjligt har restaurangen tagit hjälp av experter på området.

– På universitetet finns det ju många akademiker, doktorander och professorer som är från Indien. De säger att det smakar som hemma, det är det bästa betyg vi kan få. Vi brukar fråga dem vad de vill ha, och har ändrat våra menyer efter deras synpunkter.

Peter Yap är ingen nybörjare på området. Som en välkänd profil inom stadens krogvärld drev han tidigare bland annat både Kikkobar och Yogi i centrala Linköping. Men restaurangerna blev under 2009 föremål för en granskning av Skatteverket. Utredningen kom fram till att alla intäkter inte bokförts på rätt sätt. Myndigheten beslutade därefter att höja Yaps årsinkomst med flera miljoner kronor, samtidigt som verksamheterna förlorade sina alkoholtillstånd. Nu väljer han att se framåt.

– Jag har haft mina motgångar, som jag begravit. Jag har restauranglivet i mitt hjärta. Nu tar jag nya tag med allt det jag har lärt mig. Det går inte att ändra historien, men väl framtiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!