Kanalbolag i bråk med slussvakter

AB Kinda kanal har hamnat i bråk med flera av sina slussvakter. I stugan vid Nykvarn sitter Stefan och Eva Rydqvist och undrar varför de ska vräkas.

Stefan och Eva Rydqvist

Stefan och Eva Rydqvist

Foto: Mikael Svensson

LINKÖPING2014-10-21 06:45

Slussvakterna har haft speciella villkor ända sedan 1875 när kanalen invigdes. Uppdraget att slussa på sommaren har varit oavlönat, men i gengäld har de fått bo väldigt billigt i slussvaktarstugorna. Hyran har under många år varit 900 kronor per månad, på senare år med förmånsbeskattning. Det har inneburit att hyran i praktiken legat på ungefär 2 000 kronor per månad inklusive både värme, vatten och el.

Den här ordningen ville kanalbolaget ändra på. Styrelsen fattade 2012 beslut om att slussvakterna i fortsättningen skulle få betalt och betala en marknadsmässig hyra för bostäderna. Strax därefter tillträdde den nye vd:n Lars Sjöberg med uppdraget att genomföra förändringen.

Förhandlingarna om de nya villkoren blev svåra. Tre ärenden har hamnat i hyresnämnden, ett har överklagats ända till Svea hovrätt och för Stefan och Eva Rydqvist slutade förhandlingen med att Lars Sjöberg bad dem flytta.

– Han kom hit i maj och sa att vi var uppsagda och att vi inte skulle få fortsätta slussa. Vi har verkligen rannsakat oss själva för att förstå vad det vi gjort för fel, säger Eva.

– Vi har inte gjort något fel. Det finns ingen som klagat på vårt arbete under de 12 år jag har bott här, fortsätter Stefan.

De är upprörda över bolagets hantering, de säger inte nej till förändrade villkor och höjd hyra. De vill däremot förhandla hur hög den ska vara. Helst vill de också fortsätta att slussa.

Deras ärende ligger just nu i Hyresnämnden. Där får vardera part betala sina egna kostnader. Det betyder att makarna Rydqvist just nu lägger pengar på juristhjälp.

– Och jag kan inte förstå varför kanalbolaget som lever på våra skattepengar vill lägga stora pengar på advokater för att bråka med hyresgästerna. Vi kunde ha kommit överens om vi bara satt oss ner och pratat, säger Eva.

– Jag tror det här är en personlig vendetta. Den här vd:n hade fått påskrivna avtal om han bara gått in i det här med lite ödmjukhet, säger Stefan.

Till Hyresnämnden har inlagorna från respektive advokat kommit i en strid ström. Makarna Rydqvists advokat verkar ha övertygat kanalbolagets advokat om att det inte finns grund för att vräka dem. Det har nyligen gjorts försök till förlikning där de skulle få bo kvar, men parterna blev då inte överens om hyran. Sannolikt blir det nu hyresnämnden som avgör om de ska tvingas flytta eller inte.

Men även om de skulle få bo kvar så får de inte fortsätta slussa. Sommaren som gick sköttes det uppdraget av bolagets reparatör och sommarjobbare.

– Men folk kommer fortfarande hit till stugan och frågar oss. Det telefonnummer som fortfarande sitter på anslagstavlan där nere är det gamla numret som gick hit till vår telefon. Det fungerar inte längre. Vi vet inte riktigt vad vi ska säga till folk, vi kan ju inte gärna dra hela den här historien varje gång det kommer någon, säger Eva Rydqvist.

Familjen Rydqvist är inte ensamma i sin kritik mot kanalbolaget. Bo Adolfsson i Hackefors sluss hotas visserligen inte av vräkning, men han tycker att omorganisationen skötts illa.

– Vi fick det här presenterat för oss och vi har aldrig varit negativa, men vi ställde frågor. Då blev vi bemötta som om vi vore dumhuvuden, säger han.

Hyran för hans stuga blev till slut så som hyresnämnden föreslog – 3000 kronor per månad. Sen fick han erbjudandet att slussa sex veckor, sju dagar i veckan, nio timmar om dagen för en lön på totalt 36 000 kronor. Han jämför med vad Göta kanal betalar sina slussvakter och räknar ut att det med den jämförelsen borde var 53 000 kronor.

Ägarna

AB Kinda kanal ägs av landstinget i Östergötland, Linköpings kommun och Kinda kommun. Den är ett kulturhistoriskt byggnadsminnesmärke av riksintresse. Det är ägarna, i förlängningen skattebetalarna, som betalar för att kanalen hålls vid liv eftersom intäkterna från de båtar som slussas inte täcker kostnaderna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!