Källaren har blivit trång för muslimska föreningen

Den muslimska föreningen som hyr en källare på Danmarksgatan vill bygga ny samlingslokal – kanske nere vid Stångån. Samtidigt är de extremt försiktiga med orden – att vara muslim i Sverige kräver varsamhet.

Styrelsemöte. Maithem Al Thalimi, Ibrahim Al Thalimi, Hashim Al Mosawi och Kasim Ibrahim.

Styrelsemöte. Maithem Al Thalimi, Ibrahim Al Thalimi, Hashim Al Mosawi och Kasim Ibrahim.

Foto: Peter Jigerström

LINKÖPING2015-02-07 06:45

Kasim Ibrahim är ordförande i föreningen Religion och kulturhus. Han blir tyst när Corren ringer, vi har hittat ett brev från föreningen som de skickat till kommunen. I brevet framställer de en önskan om att få köpa mark för att bygga en samlingslokal och han vet att detta är en känslig fråga.

Bland det första han säger är att det inte handlar om en moské. Styrelsen i föreningen – inklusive imam Hashim Al Mosawi – har diskuterat detta mycket noga och de är helt överens om att ordet moské med all säkerhet skulle få Linköpingsborna att bli rädda.

Minaret är så främmande att de inte ens tänkt tanken.

– Nej, vi behöver inte skrika ut att det är bön till hela staden. Alla som är intresserade vet redan när det är, konstaterar Kasim Ibrahim.

I föreningen finns runt 700 familjer, men på fredagsbönen kommer kanske 50 eller 60 personer. Huset ska i första hand bli en mötesplats och en plats där de som behöver hjälp att förstå det svenska samhället kan få råd av landsmän som varit länge i Sverige.

De ser det som ett sätt att bidra till integrationen.

– Vi gör stor samhällsnytta, helt ideellt, säger Ibrahim Al Thalimi som sitter i föreningens styrelse.

– Vi vill minska friktionen mellan samhället och de som kommer hit, säger Kasim Ibrahim som själv kom till Linköping från Irak 1993.

Imam Hashim Al Mosawi ger sig in i ett långt resonemang om skillnaden mellan en moské och en samlingslokal. Den kan sammanfattas med att moskén är en plats enbart för bön, medan samlingslokalen kan användas till vad som helst – inklusive bön.

Lite förenklat kan man jämföra byggnaderna med kristendomens kyrka som i så gott som alla församlingar också har ett församlingshem i närheten.

Att föreningen håller en låg profil har sina förklaringar. I mars förra året skrev Corren om en annan muslimsk förening. Då var det Islamiska förbundet i Linköping som skulle få köpa mark till en moské i den nya stadsdelen Djurgården. När beslutet fattades av kommunen fick dåvarande ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, Muharrem Demirok (C) ta emot flera grova hot.

Förutom brevet om en önskan att få köpa mark finns också en konkret ansökan om att ändra detaljplanen på en tomt. Föreningen har hittat en bit obebyggd mark som är till salu. Den tomten ligger på Norra Stånggatan nere vid Stångån, men där föreskriver detaljplanen industriområde. Om de kan få den planen ändrad kanske det blir där de bygger.

Föreningen har redan skapat ett konto som kontrolleras av länsstyrelsen, där har de hittills samlat cirka 800 000 kronor. Det är startkapitalet.

Oavsett var, kommer samlingslokalen med all sannolikhet att vara så diskret, att ingen kan gissa vad den används till.

Religion och kulturhus

Föreningen har funnits i samma källarlokal på Danmarksgatan sedan 1994. I början fanns endast något tiotal familjer, men efter Saddam Husseins död 2006 kom ett stort antal irakier till Linköping. Sen dess har det varit trångt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!