Kaféägarens plan - så ska han tredubbla produktionen

Från 10 ton rostade kaffebönor per år till 30 ton. Det hoppas Simon Seropian kunna tillverka när maskinen hemma i Siktesbo snurrar på för fullt.

Simon Seropian med sonen Alfred och närmaste medarbetaren Jonas Svensson i det nya rosteriet i Siktesbo. Här finns möjligheten att öka produktionen från tio till trettion ton per år.

Simon Seropian med sonen Alfred och närmaste medarbetaren Jonas Svensson i det nya rosteriet i Siktesbo. Här finns möjligheten att öka produktionen från tio till trettion ton per år.

Foto: Pelle Johansson

Linköping2020-09-07 08:00

Simon Seropian öppnade Simons rosteri & bageri på Storgatan år 2016 och har fram till alldeles nyligen rostat allt kaffe på plats i Linköping.

Nu har rostmaskinen flyttats till en nyrenoverad gårdsbyggnad utanför bostaden i Siktesbo, drygt en och en halv mil söder om Linköping.

– Vi var trångbodda inne i stan och kände att vi behövde göra en förändring att kunna utveckla verksamheten. Dessutom innebar det mycket jobb på nätterna för mig. 

– Jag brukade köra igång vid nio på kvällarna och kunde hålla på till fyra på morgnarna. Det slet hårt på kroppen och huvudet.

Nu är förutsättningarna helt annorlunda.

– Rejält med utrymme. Och bara en kort promenad från huset där familjen bor. Det passar oss perfekt. Särskilt nu, när vi har den här lilla krabaten vid vår sida, säger Simon Seropian.

Han går omkring och bär på sonen Alfred, ett år och tre månader, och det tickar inte iväg många sekunder förrän nytillskottet ljudligt förklarar att han vill bli uppmärksammad.

– Han verkar intresserad av det vi håller på med. Och kaffe gillar han. Han vara bara sex månader när han smakade på sin första cappuccino, haha.

Med rostmaskinen på plats i Siktesbo hoppas Simon och hans närmaste medarbetare, Jonas Svensson, som ansvarar för försäljning och produktion, att kunna öka mängden rostade kaffebönor från tio till 30 ton per år.

– Vi köper in råkaffe från exempelvis Sydamerika och förutom den egna verksamheten på Storgatan levererar vi till företag, andra caféer och privatpersoner. Efterfrågan på specialkaffe är i en stigande kurva där vi och flera andra mikrorosterier tar allt större plats på marknaden.

Simon Seropian förklarar samtidigt att han inte umgås med några planer på att öppna fler kaféer eller bagerier.

– Inte för tillfället i alla fall. Jag har varit i branschen i 17 år och tidigare haft kaféer i både Linköping och Norrköping. Kostymen känns lagom stor som den är just nu. Jag vill kunna ägna tid åt familjen också och inte bara jobbet.

Den pågående coronapandemin påverkade rörelsen särskilt hårt under mars och april, berättar Simon.

– Vi tvingades korttidspermittera en del anställda. Men nu känns det som att det håller på att vända så smått. Vi är dock inte tillbaka med full kraft. Det kommer säkert att dröja ett tag till innan vi är där.

Karta: Simons Rosteri & Bageri
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!