– Det första jag tänkte var att jag skulle avboka några möten för att komma ut och spana efter dom. Det skulle vara underbart att få avsluta arbetsveckan med att se tallbit, säger Peter Berry som är ordförande i Birdlife Östergötland.
Tallbit hör normalt sett hemma i norra Sverige och vidare österut där den finns året runt, men vissa höstar flyttar stora flockar mot söder i jakt på mat. 2021 var senast det sågs många tallbitar i Östergötland.
Nu verkar det vara dags igen.
Rapporter har kommit från Norrköping och Valdemarsvik i veckan – och under fredagsförmiddagen sågs hela 17 stycken kalasa på rönnbär på Griftegården i Motala.
– Det är stor chans att hitta dom nu. Eftersom de ofta är så orädda behöver man inte vara fågelskådare för att upptäcka tallbit, säger Peter Berry.
Var ska man leta?
– Titta i oxlar och rönnar efter stora färgglada fåglar som flöjtar på ett väldigt trevligt sätt. De ses ofta i urbana miljöer som villaträdgårdar eller på torget mitt inne i stan. Det viktiga är att det finns oxlar eller rönnar med bär på.
Tallbit är en stor finkfågel där hanen är vackert hallonröd och honan är gulorange. Normalt sett lever den ett stillsamt liv i orörda barrskogar, men vintertid kan den söka sig närmare oss människor – mest för att rönnbärs- och oxelträden ofta växer i städer.
Förr i tiden kallades den för dumsnut för att den var så orädd.
– Den här tiden på året är det få fåglar man kommer särskilt nära. Tallbit kan man ofta betrakta utan att behöva ha någon kikare. Man upplever färgerna ändå, säger Peter Berry.