Julmaten som östgötarna nobbar

Grisfötter, lutfisk och dopp i grytan. Mångas favoriter på julbordet. Men inte hos östgötarna. Här går smaklökarna istället i spinn av köttbullar, skinka och prinskorvar.

Johan Vanselius hävdar att det är nya trender som sätter tonen på julbordet. "Folk efterfrågar till exempel vegetariskt i större utsträckning", säger han.

Johan Vanselius hävdar att det är nya trender som sätter tonen på julbordet. "Folk efterfrågar till exempel vegetariskt i större utsträckning", säger han.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköping2018-11-16 20:00

Inför årets julfirande har Ica tillsammans med Kantar Sifo genomfört en rikstäckande undersökning av Sveriges minst älskade julmat.

I Östergötland nobbas klassiker som lutfisk och dopp i grytan.

En annan gammal höjdare, grisfötter, går heller inte hem i stugorna.

– Folks matvanor har förändrats. Inte ens en traditionsbunden helg som jul kan stå emot de trender som slagit igenom, säger Johan Vanselius, butikschef på Ica Maxi i Linköping.

Vegetariskt är det som många efterfrågar.

Ekologiskt och lokalproducerat är också viktigt, tycker konsumenterna.

– Men visst, köttbullar, skinka och prinskorv står sig fortfarande, konstaterar Vanslius som också lyfter fram risgrynsgröt som en stor favorit.

En självklarhet på julbordet som sillsallad säljer som smör fram till den 24 december.

Men bara dagen efter tvärdör intresset.

– De burkar vi har kvar i butiken blir stående hur länge som helst. Vi blir inte av med dem, säger Johan Vanselius och småskrattar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!