Julborden tar revansch efter fjolårets bakslag

Förra året tvärdog julborden när restriktionerna var som hårdast. Nu är läget ett helt annat. "Nästan som 2019", säger Jonas Alvin, kökschef på Stångs Magasin.

Jonas Alvin, kökschef på Stångs Magasin, berättar att årets bokningar på julborden ligger ungefär på samma nivå som 2019, innan covid-19 slog till.

Jonas Alvin, kökschef på Stångs Magasin, berättar att årets bokningar på julborden ligger ungefär på samma nivå som 2019, innan covid-19 slog till.

Foto: Pelle Johansson

Linköping2021-11-21 06:00

Julen 2020 blev stympad ur många aspekter när restriktionerna höll tillbaka firanden på flera områden.

En bransch som drabbades hårt var restaurangnäringen som tvingades se de klassiska julborden blåsa alla världens väg.

– Vi stod redo med cirka 3 000 beställningar när det small till. 95 procent bokades av på bara några dygn, säger Jonas Alvin på Stångs Magasin.

Att restaurangen kunde lösa en del av bakslaget genom take away räddade en del av situationen, men långt ifrån fullt ut.

Nu är situationen helt annorlunda, hävdar Alvin.

– Många bokar och det ser jättebra ut. Vi har cirka 5 000 beställningar vilket innebär att vi nästan är uppe på 2019 års nivåer.

Julborden är värd sin vikt i guld för krognäringen, betonar Jonas vidare.

– Det räddar mycket av intäkterna första kvartalet som vanligtvis brukar gå ned något. Julborden gör att vi kan fortsätta investera i verksamheten och personalen under den period då det är lite lugnare.

Christian Moborg, kökschef på Torn1, instämmer i resonemanget om julbordens betydelse för kassaflödet.

– Årets i särklass viktigaste händelse. November och december är vanligtvis vår bästa tid på året. Förra året tog vi tidigt beslutet att inte köra några julbord, vilket visade sig vara ett klokt beslut, säger han och fortsätter:

– Nu ligger vi på en bra nivå när det gäller bokningarna. Cirka 1 000 i veckan vilket innebär någonstans mellan 4 000 och 5 000 på totalen.

Moborg menar samtidigt att det är för tidigt att ropa hej när det gäller pandemin.

– Nya restriktioner införs i vår omvärld och det kan även hända här i Sverige. Covidpass är ju aktuellt i offentliga lokaler och jag skulle välkomna det även i restaurangmiljöer. 

– Bättre det än att man börjar stänga ned och inte tillåta större sällskap. Det skulle vara förödande för krogbranschen.

För Wärdshuset i Gamla Linköping är julborden mer en fråga om överlevnad, menar Marcus Andersson som tog över restaurangen för cirka ett år sedan.

– Vår bästa tid på året, tillsammans med sommaren då det händer massor med grejer i stadsdelen, säger han och beskriver situationen som uppstod förra året då allting i princip blåste bort:

– Alla bokade besök försvann på nolltid. Som tur var stod vi inte med några större leveranser som vi riskerade att förlora. Men trots det var det en mycket tuff period.

I år drar Wärdshuset igång julborden den 27 november, i samband med premiären för julmarknaden i Gamla Linköping.

– Många sittningar är fullbokade, men det finns platser kvar. Vi kör fram till 19 december och hoppas att det inte händer något dramatiskt som innebär att vi måste skala ned ytterligare en gång.

– Om det skulle inträffa vet jag inte hur det kommer att sluta.

På Ikea i Linköping rullade man igång julborden under torsdagen (18 november) och enligt restaurangchefen Janni Hedefält blev det en lyckad start.

– Vi hade gäster som kom förbi och ställde frågor hur det skulle bli redan en timma innan vi öppnade, säger hon.

Förra året ställde möbeljätten in den stora matklassikern, men höll den vanliga restaurangen öppen med de restriktioner som gällde då.

Hedefält berättar att behovet av att kunna sätta sig ned med julbordets alla varianter är stort, inte minst med tanke på fjolårets bakslag.

– Traditionens makt är stark, det ser vi verkligen bevis på nu.

Julbord

Att äta julbord är en tradition som följt oss ända sedan vikingatiden då uttrycket ”dricka jul” myntades. 

Genom åren har det diskuterats vilka maträtter som ansetts höra till julbordet och en rad maträtter har tillkommit. Julskinka, kalvsylta och julkorv är exempel på rätter som förekommit längst på julbordet. Prinskorv, gravlax, rödkålssallad och sillar med olika smak dök upp senare och köttbullen hamnade inte på julbordet förrän 1970.

Källa: Julbordsguiden
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!