Jubilar "bodde" flera år i en linnefabrik

Linköpings universitet firar 40-årsjubileum. Mycket har hänt sedan starten då lärosätet var en filial inrymd i gamla linnefabriken på Platensgatan. Här listar vi åren och besluten som lyft in Linköping i den akademiska hetluften.

Foto: Åke Karlsson

Linköping2015-05-28 08:00

LINKÖPING

1963

tillsattes en andra universitetsutredning. Två år senare beslöt riksdagen att starta fyra universitetsfilialer, varav en i Linköping. Samma år bestämdes att man skulle bygga en teknisk och medicinsk högskola i Linköping.

1967

startade universitetsfilialen. De första studenterna var ett- och tvåbetygsstuderande, utlokaliserade från Stockholm. En början även om lokalerna vid Sveagatan och den gamla linnefabriken på Platensgatan lämnade en del att önska. Studentbostäderna i kvarteret Flamman togs i bruk 1965.

1969

blev startpunkt för Linköpings tekniska och medicinska högskola. Studentintresset var till en början klent. Vid filialen undervisades på ett- och tvåbetygsnivå, inte mer än så.

1970

började man flytta in i undervisningslokaler i Valla. Studenterna höll sig länge kvar i övre Vasastan i källarlokaler och i den gamla linnefabriken på Platensgatan.

1975

fattade regeringen beslut om att högskolan i Linköping från och med nu skulle benämnas Linköpings Universitet. Unge kung Carl XVI Gustaf invigde LiU den 28 maj.

Källa: Knuthammar/Hjorth Reksten: LiU. Ungt universitet på väg.

Här kan du läsa hur universitetsrektor Helen Dannetun, professor Anders Ynnerman och professor Kajsa Ellegård tänker om lärosätets framtid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!