– Är det sant, det är helt fantastiskt, säger en glatt överraskad Mattias Ryberg när han får beskedet på telefon.
Vi har tidigare berättat om Funkis som vänder sig till familjer med små barn som har neuropsykiatriska (NPF) funktionsnedsättningar. Föreningen startade verksamheten med hjälp av pengar från Arvsfonden. Nästa år tar de pengarna slut. Föreningen fick då beskedet från den styrande Alliansen att den miljon kronor som föreningen själva räknat ut att en fortsättning skulle kosta kommunen, inte rymdes i vare sig barn- och ungdomsnämndens eller kultur- och fritidsnämndens budget.
Att lägga ner verksamheten blev då enda lösningen för Funkis.
Nu backar de styrande i kommunen. Men det blir ingen av de nämnda nämnderna, utan istället social- och omsorgsnämnden som ska finansiera verksamheteten.
Fredrik Lundén (M), som är tillfällig ordförande när ordinarie ordförande Annika Krutzén (M) är föräldraledig, sa vid ett tidigare intervjutillfälle att han inte hade kunskap om verksamheten och inte ville uttala sig. Nu är han glad över att ge beskedet att verksamheten fortsätter också efter sista september nästa år.
Varför har ni ändrat er?
– Det handlar om flera saker. Dels har jag besökt verksamheten och skaffat mig en inblick i vad den betyder för familjerna och så har vi fått extrapengar i välfärdsmiljonerna.
Betyder det att verksamheten blir kvar bara så länge det stödet räcker?
– Nej, när vi går in i ett åtagande så får vi hålla fast vid det. Påverkan på budgeten 2021 är väldigt liten för Arvsfondens pengar räcker till sista september. Men från 2022 och framåt blir det ett större åtagande.
Enligt Fredrik Lundén så hoppas kommunen att verksamheten också kan få visst stöd från regionen eftersom en mindre del av familjerna kommer från övriga länet.
Att den styrande Alliansen valt att stötta verksamheten beror enligt Fredrik Lundén på flera saker. Förutom del i det statliga välfärdsmiljarderna – som för kommunens del innebär totalt 30 miljoner för åren 2021 och 2022 – så är det personliga engagemanget betydelsefullt.
– Det tycker jag är extra viktigt. Att uppmuntra det engagemang som finns i civilsamhället. Kommunen kommer aldrig att ha möjlighet att fånga upp alla saker. Här är ju ett bra exempel där civilsamhället fångat upp ett uppdämt, men för många dolt, behov.
För Funkis innebär beskedet från kommunen en enorm glädje och lättnad. Hotet om att tvingas stänga ner verksamheten nästa höst när Arvsfondens pengar är slut har inneburit en hel del ökad stress och merarbete för föreningen. Att nu kunna dra efter andan och fokusera på att se framåt är otroligt glädjande, säger Mattias Ryberg initiativtagare till Funkis.
– Vi har haft familjer som inte vågat fortsätta att komma till oss när det har varit osäkert med en fortsättning. Många barn hos oss är väldigt känsliga för förändringar, säger han.
På vilket sätt som verksamheten ska drivas i fortsättningen finns det inget besked om. Men KFUM, under vars paraply Funkis finns i dag, hoppas på en fortsättning.
– Ja, det hoppas vi absolut. Funkis är verkligen en verksamhet som representerar de mjuka värden som KFUM står för, säger Nuri Aslan verksamhetschef på KFUM.
Funkis är inte bara en lokal verksamhet. Det skulle också kunna sätta Linköping på kartan internationellt, för nytänkande kring funktionsvariationer. Verksamheten har redan haft internationella besök som fått se vad Funkis står för.