Jourmamman: "Han hotade med att ta sitt liv"

I väntan på plats fick Kalle en akutplacering hos Katrin Kullabo. "Han sade att han skulle ta sitt liv om han kom till ett Sis-hem. Det tog bara någon månad så var det verklighet."

Katrin Kullabo, jourmamma till Kalle, ifrågasatte att han skulle placeras på ett Sis-boende. "Han sade att han skulle ta sitt liv om han placerades där", säger hon.

Katrin Kullabo, jourmamma till Kalle, ifrågasatte att han skulle placeras på ett Sis-boende. "Han sade att han skulle ta sitt liv om han placerades där", säger hon.

Foto: Privat

Linköping2023-08-22 17:00

Det var i väntan på en placering på Sis-hem som Kalle kom till Katrin Kullabo, som bor i en kommun utanför Östergötland. Från början var det tänkt att han skulle bo där i två veckor, men det blev tre månader. Katrins dotter Emma Ljungberg, 27, kom Kalle väldigt nära:

– Under den tiden hann vi bygga upp en nära relation, säger Emma. Han pratade inte med andra vuxna, men han tydde sig till mig. Det här var en person som blivit utsatt för övergrepp i tidig ålder och har haft ett självskadebeteende och försökt ta sitt liv.

När vi pratar på telefon har det bara gått några dagar sedan Kalle hittades död på rummet på Folåsa ungdomshem i Vikingstad. Katrin försöker fortfarande ta in vad som har hänt.

– Jag bara gråter och tänker på vad man kunde ha gjort annorlunda. Vi ville hjälpa honom, men hade inte kunskapen. Men jag ifrågasatte Sis-vård.

De upplevde Kalle som glad och trygg när han bodde hos dem. 

– Han sov mycket, både dag och natt, säger Katrin.  

undefined
Bilderna är tagna när Kalle bodde hos Katrin Kullabo, som bor i en kommun utanför Östergötland. Där fick han särskilt bra kontakt med dottern Emma Ljungberg.

De pratade mycket, bland annat om tvångsvården. Emma minns särskilt en natt när de låg och pratade om vad Sis-hem är och vilka rutiner som finns. Kalle hade läst om hemska saker som ska ha hänt på Sis-hem. 

– Jag berättade att boende ibland blir övervakade när de duschar. Han sa flera gånger att om han skulle bli tvungen att visa sig naken för en annan man, så skulle han ta sitt liv. Han hatade att duscha och fick panik av allt han hade läst – som att det genomförs nakenvisitationer på Sis-hem. Han var väldigt ledsen och hade nästan panikångest.

Emma och Katrin hoppades på att Kalle skulle få stanna hos dem och få den hjälp han behövde. Men en dag kom socialtjänsten från Laholm för att hämta honom. De hade tidigare uppgett för Katrin att han hade fått en plats på Sis ungdomshem i Hässleholm, som ska ha särskild kompetens att möta unga personer med könsdysfori och som tar emot både flickor och pojkar.

– De skulle ta hänsyn till hans behov och unga ålder, säger Emma. Det lät ju bra. Efter det hade vi lite kontakt på Instagram. 

undefined
Emma Ljungberg, 27, hade kontakt med Kalle via Instagram kvällen innan han hittades avliden på Folåsa ungdomshem. Det var då hon fick veta att han flyttats dit.

Sista gången de skrev till varandra var kvällen innan Kalle dog. Det var då Emma fick veta att han hade flyttats till Folåsa som bara tar emot flickor.

– Han frågade hur det var med mig och min son och skickade en video. Han skrev att måendet gick i vågor, men att det ändå var bra. Sedan på söndagskvällen hittade de honom. Man undrar om det är någon särskild händelse som har inträffat.

undefined
Enligt uppgifter till Corren hade Kalle placerats på en enskild avdelning när han dog, men ledningen vill inte kalla det isolering - vilket ifrågasätts av en person följt samhällets hantering av Kalle.

Vi får även kontakt med en person som genom sitt arbete följt samhällets hantering av Kalle genom åren. Hon vill vara anonym, men vi kallar henne för "Agneta".

– Kalle har hela tiden skrikit på hjälp och länge uttryckt att han kommer att ta livet av sig om han hamnar på Sis. Han hade redan försökt ta sitt liv och skadat sig själv, så socialtjänsten har vetat det länge. Ändå blir det så fel.

Agneta berättar att Kalle var öppen mot alla i sin skola om sitt mående, att han tagit droger och vilken hjälp han ville ha. 

– Han blev familjehemsplacerad i tidig ålder och har blivit rundflyttad i olika jourhem. Han har inte fått stöd eller behandling, utan bara blivit fast i jourhem som inte haft kunskap om ett barn med hans problematik. 

Hon reagerar på uppgiften i vår tidigare rapportering om att han hade vårdats enskilt, något som ledningen inte vill kalla för isolering.

– Det var isolering för honom. Var det något som gjorde att han gick till skolan så var det att träffa kompisar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!