Tjejerna går första året på vård- och omsorgsprogrammet på Birgittaskolan. Ett yrkesprogram som ger dem behörighet att jobba som undersköterskor. I princip kan de räkna med att ha ett jobb dagen efter studenten.
Men dit är det några år. Under tiden vill de kunna passa på att skaffa sig mer erfarenhet genom att jobba inom äldreomsorgen på loven. De har inte lust att vänta tills de fyller 18 år och tycker att reglerna kring åldersgräns är för stelbenta.
De drivs också av en önskan att få hjälpa till och att få bidra.
– Jag brinner verkligen för det här, säger Agnes.
I brevet till kommunen skriver de bland annat att trots att de fick högsta omdöme under sin praktiktid och har godkänt i alla kurser så får de inte jobba som sommarvikarier inom äldreomsorgen.
Tjejerna tycker att det blir konstigt när de som går vård- och omsorgsprogrammet och vet vad jobbet innebär, inte kan anställas som 17-åringar, när 18-åringar helt utan erfarenhet får jobb.
Agnes säger att de vet att de kan göra stor nytta redan nu, ett år in i utbildningen.
– Vi märkte ju under praktiken att vi faktiskt kunde stötta och vara till hjälp.
I utbildningen ingår fem veckors praktik per år och det var under praktiken de insåg hur pressat läget är på många äldreboenden. Det var också efter sina praktikveckor de började tycka att det var helt galet att de inte kunde få sommarjobba när de såg hur stort behovet av personal var.
Inom ramen för kommunens feriejobb kan man få jobb på ett äldreboende, men då med helt andra uppgifter än vård- och omsorgsuppgifter, som är det som tjejerna utbildar sig för och vill göra.
– Jag förstår att vi får göra många sorters arbetsuppgifter även på ett sommarjobb, det behövs ju. Men vi kan också utföra mer kvalificerat arbete och på det sättet underlätta för personalen, säger Josefine.
Att jobba inom äldreomsorgen kan vara stressigt och en lägre lön är inget som skrämmer dem just nu. Nästan tvärtom, enligt Josefine.
– Man blir mera stärkt i att man vill vara med och förändra till det bättre.
Än så länge känns inte heller lönen så avgörande. De vet att de kan vidareutbilda sig både till specialistundersköterska, för att höja lönen, eller gå vidare till andra vårdyrken. Båda har siktet inställt på att efter några år inom äldreomsorgen plugga vidare till sjuksköterska.
Något svar från kommunen har flickorna ännu inte fått. Kommunens HR- specialist Anne Enström har inte själv sett brevet, men säger att kommunen lutar sig mot de regler om ålder som Arbetsmiljöverket har satt upp.
– Reglerna finns för att skydda arbetstagaren, säger hon.
Samtidigt lämnar hon en liten dörr på glänt när hon säger:
– Det pågår en dialog kring vad vi kan göra inom ramen för regelverket och de ekonomiska förutsättningarna.
Oppositionsrådet Mikael Sanfridson (S) med flera, skrev förra våren en motion om att slopa 18-årsregeln för elever på vård- och omsorgsprogrammet. Motionen kommer inom kort att tas upp.
Skälet till motionen är flera, framför allt bristen på personal, säger han.
– Ungdomarna behövs inom äldreomsorgen. Vilka kan vara mera lämpliga än eleverna som går på vård- och omsorgsprogrammet?
Han är medveten om att det finns uppgifter som de som är under 18 år inte får utföra. Men det är en annan sak, tycker han, och han ser inget hinder i det stora hela för att ge eleverna sommarjobb.