Det var lördagen den 16 februari som den dramatiska händelsen inträffade.
Platsen där det hela utspelade sig var på isen, ett par hundra meter ut från strandkanten, vid Rävudden, Södra Fjälla, mellan Rimforsa och Brokind.
Här har familjen Berggren ett sommarställe och den här dagen skulle Johan Berggrens pappa åka långfärdsskridskor tillsammans med en man i 70-årsåldern som också har en sommarstuga i området.
Klockan var kring 14.00 när stillheten bröts.
– Vi var några stycken som stod nere vid stranden och såg när mannen kom åkande på sina skridskor en bit bort. Plötsligt brast isen under honom och han föll ned i en vak, berättar Johan som agerade blixtsnabbt.
Han rusade upp till garaget, hämtade en lång lina och sprang därefter ned till isen.
– Jag ålade mig försiktigt ut samtidigt som mannen försökte ta sig upp med hjälp av sina isdubbar. Isen var dock inte tillräckligt tjock, utan den gick sönder hela tiden.
Johan bedömer att hålet i isen var ett par hundra meter från strandkanten.
– När jag närmade mig honom kastade jag ut linan till honom. Samtidigt kände jag att isen under mig höll på att ge vika. Till slut låg jag själv där i vattnet.
Det blev några dramatiska minuter i den iskalla vaken som höll på att gå riktigt illa.
– Som tur var lyckades jag ta mig upp igen. Då hade min systers man och två kompisar anslutit och tillsammans fick vi upp mannen. Allt som allt tog det kanske tio minuter.
Under tiden som räddningsaktionen pågick hade Johans pappa slagit larm till SOS och snart befann sig såväl ambulans som polis och räddningstjänsten vid platsen.
– De tog med honom till Universitetssjukhuset, kraftig nedkyld. Men han återhämtade sig ganska snart och fick åka hem senare på kvällen, säger Johan och berättar att mannen kom över på söndagen och tackade för att de hade räddat livet på honom.
– Jag ser mig inte som någon hjälte, säger Johan. Det var vi fyra som gjorde det tillsammans. Själv hade jag aldrig klarat det.
Att det var flera personer som såg när mannen gick genom isen och att den gemensamma hjälpinsatsen kunde genomföras utan större dröjsmål var de faktorer som gjorde att dramat slutade lyckligt, menar Johan Berggren.
– Men det var på håret. Några minuter till i det iskalla vattnet och utgången kanske hade blivit en helt annan, funderar han.
Björn Öberg, presstalesperson vid polisregion Öst, menar att de som agerade vid Södra Fjälla gjorde en berömvärd insats.
– De som var på plats reagerade omedelbart och mannens liv räddades. Sedan går det inte att ge några generella råd hur man som privatperson bör bete sig när liknande situationer uppstår. Det är upp till var och en att fatta den sortens beslut. Alla har heller kanske inte vana av att vara ute på en sjöis och känner sig därför kanske osäkra på vad de ska göra, och på vilket sätt.
Att vara utrustad med livlina, isdubbar eller andra redskap kan vara avgörande för hur en räddningsaktion ska sluta, menar Öberg vidare.
– Att ge sig ut på isar kan vara livsfarligt om man inte har rätt utrustning, säger han.