De senaste åren har undersökningarna duggat tätt, och alla visar samma sak. Allt fler svenskar har ett gränslöst arbetsliv där man känner att man måste vara nåbar även på sin fritid. Man tar telefonsamtal och svarar på jobbmejl trots att man är ledig. Kvällar, helger och semestrar är inte längre en tid reserverad för återhämtning.
I en undersökning som försäkringsbolaget Dina försäkringar nyligen genomfört bland 1 300 yrkesarbetande svarade 53 procent att de jobbar under semesterledigheten. 19 procent uppgav att de inte känner sig utvilade efter semestern.
– Det här är ett växande problem på våra arbetsplatser. Om vi inte får återhämtning så får vi inte kraft och energi att fortsätta. Det är när vi slappnar av som vi får distans till vårt arbete, blir mer kreativa och får förmågan att reflektera över arbetet, säger Bosse Angelöw, docent och socialpsykolog som skrivit flera böcker i ämnet.
Cheferna tycks vara värst utsatta. I en färsk undersökning från Unionen uppger sex av tio chefer i det privata näringslivet att de är tillgängliga på mobilen under sommarledigheten, något hälften skulle vilja slippa.
– Chefen tenderar att glömma bort sin egen arbetsmiljö vilket är olyckligt på flera sätt, sade Cecilia Fahlberg, förbundsordförande i Unionen när rapporten presenterades.
– Chefens beteende smittar av sig på medarbetarna och risken för ohälsa på grund av stress och brist på tid för återhämtning ökar.
Att ha en ständigt uppkopplad förälder kan vara ett problem för barnen. Risken är stor att de ständigt känner att de kommer i andra hand, till och med på semestern när de hade hoppats att få ha mamma och pappa för sig själva.
Unicef Sverige redovisade nyligen en undersökning där 28 procent av de tillfrågade föräldrarna uppgav att de känner en förväntan från sin arbetsgivare att vara tillgängliga för jobb under semestern i sommar.
Därför går Unicef ut med en uppmaning till företag och deras anställda att ta ställning för en hundraprocentigt jobbfri semester tillsammans med barnen.
Hur har det blivit så här? Bosse Angelöw berättar via mobil från en kanalbåt i Skottland där han är på semester.
– Det här samtalet är ett bra exempel på den nya teknikens fantastiska möjligheter där alla kan nå alla när som helst och var som helst. Men det finns en stor fara i det. För plötsligt har det blivit upp till den enskilde att avgöra när man ska vara tillgänglig. Och om man vill vara duktig så är risken att man inte sätter några gränser alls.
– De här frågorna måste diskuteras på arbetsplatserna. I akuta lägen måste man naturligtvis kunna kontakta varandra, men för det vardagliga, fortlöpande arbetet borde varje arbetsplats utveckla en mobil- och mejlpolicy som tydligt anger när man behöver vara tillgänglig, och när det är OK att helt koppla bort jobbet, fortsätter Bosse Angelöw.
– Där har cheferna ett speciellt ansvar. Om man skickar ut jobbmejl på söndagskvällar och förväntar sig att få svar så skickar det ut tydliga signaler om vad som gäller på arbetsplatsen. Cheferna måste själva följa den uppgjorda mobil- och mejlpolicyn, annars fungerar det aldrig.
I Tyskland har problemet med gränslösa och sönderstressade människor i arbetslivet fått sådana proportioner att arbetsmarknadsministern lagt ett lagförslag som ska klargöra uppdelningen mellan arbete och fritid. Och i Frankrike finns ett avtal mot mejlanvändning på fritiden.
– Det här är en allvarlig fråga, det finns en stark koppling mellan stressrelaterade sjukdomar och brist på återhämtning. Även om alla människor inte går in i väggen så är varje stressymptom ett problem eftersom de gör människor mindre effektiva, säger Bosse Angelöw.