Den första frågan till Linköpings nya miljöchef visar sig vara oväntat svårbesvarad: "Varifrån kommer du"?
Fredrik Skaghammar räknar nämligen upp en lång rad orter där han växt upp och bott: Stockholm, Boxholm, Härnösand, Olofstorp (Göteborgs kommun), Degerfors, Jönköping, Karlstad, Göteborg, Växjö, Lidköping och Stockholm (igen). Sedan 15 år bor han med familjen i Mjölby.
– Min pappa var pastor i Missionsförbundet, så det var bara för familjen att flytta med. Och sedan har jag själv flyttat en hel del, till studier och olika jobb, förklarar han.
Att valet till sist föll på Mjölby berodde delvis på att hustrun Sandra kommer därifrån, delvis på att det dök upp ett ledigt jobb som miljöchef i Tranås. I 15 år har Fredrik pendlat dit från villan i Mjölby. Nu blir det att hoppa på samma pendeltåg, fast åt andra hållet.
– Det tar bara 20 minuter. Man hinner rensa lite i mejlen, eller bara göra ingenting. I morse såg jag en rävlya med ett gäng rävungar genom tågfönstret, alldeles i utkanten av Linköping. Så det går att få en naturupplevelse på tåget också, säger Fredrik.
Just naturintresset fick Fredrik att hoppa av studierna i teknisk fysik på Chalmers efter två år. I stället blev det en fil mag i tillämpad miljövetenskap och sedan en påbyggnadsutbildning till miljöinspektör.
Mellan studierna och på helgerna jobbade Fredrik för att hålla nere studieskulderna. Han sorterade reklam, arbetade på fängelse och på Volvos lager. I tre somrar var han guide på ett valsafarifartyg i Norge.
– Vi såg mest kaskeloter, men även späckhuggare och grindvalar. Jag lärde mig mycket om valar.
Den kunskapen har du kanske begränsad nytta av i Linköping?
– Haha, ja... Men ingen kunskap är tung att bära. Man har nytta av att bygga upp en erfarenhetsbank. Jag var inte färdigutbildad förrän jag var 32 eftersom jag bytte inriktning och gjorde uppehåll. Jag tror att det är bra att prova lite olika. Man behöver inte veta direkt vad man ska bli, man kan byta många gånger, säger Fredrik Skaghammar.
I Tranås var Fredrik först miljöchef och efter en omorganisation bygg- och miljöchef.
– Jag har trivts väldigt bra i Tranås. Det är en jättebra, spännande och modig kommun. Att jag byter jobb nu handlar om den egna utvecklingen. Att få en nytändning, nya utmaningar, säger Fredrik.
Vad är skillnaden mellan att arbeta i en liten kommun som Tranås och en relativt stor som Linköping?
– I Tranås var det bara 15–16 personer på bygg- och miljöavdelningen. Då måste man vara lite av generalist och sitta på flera stolar samtidigt. I Linköping är det ett 60-tal på miljöavdelningen. Då har man större möjlighet att läsa in sig på sitt ämne och skaffa sig spetskompetens i ett smalare område.
Vad gör ni på miljökontoret en vanlig dag? Ge några exempel!
– Vi är ute och kontrollerar att restaurangerna lever upp till kraven, så att det är säkert för medborgarna att äta där. På företag gör vi tillsyn så att de till exempel har koll på sina kemikalier och processer. Vi kontrollerar skolor så att miljön är bra för elever och lärare.
– I Linköping har vi också en klimatavdelning. Där arbetar man både med anpassningar till klimateffekter, som till exempel översvämningar, men också med att minska utsläppen av växthusgaser. Där har ju Linköping ambitiösa mål, säger Fredrik Skaghammar.