Jim från Linköping är en professionell datorspelare

Jim Andersson har spelat datorspelet Counter-Strike i halva sitt liv. De många timmar han lade på datorspel sågs inte med blida ögon av vuxenvärlden. Men i dag lever han på att spela datorspel under namnet "zneel".

Foto: Picasa

Linköping2012-07-27 06:43

I sin enrummslägenhet i Linköping har 24-årige Jim "zneel" Andersson sitt "kontor". Där jobbar han ungefär sex timmar om dagen med att sitta vid datorn och skjuta terrorister.

Spelet som han spelar, Counter-Strike, går antingen ut på att vara anti-terrorist och befria gisslan eller att desarmera bomben som terroristerna hotar med. Eller så är du själv terrorist och ska lyckas med att placera ut en bomb.

- Men det handlar inte bara om att skjuta någon i huvudet. För mig handlar det om taktik och strategi. Och att spela som ett lag, förklarar Jim Andersson.

Ungefär en gång i månaden åker han och laget, WinFakt, på tävlingar. Dels i Sverige men mestadels är tävlingarna utomlands.

Då bor de på hotell och äter på restauranger, men framför allt spelar dem Counter-Strike. Tidigare i våras var laget på VM i E-sport i Tyskland.

Det vinnande laget skulle få åka hem med en check på 50 000 dollar, cirka 350 000 kronor. Jim Anderssons lag åkte ur i semifinalen men tog hem bronsmatchen och vann cirka 60 000 kronor.

- Det är tävlingsmomentet som jag älskar mest. Det är där adrenalinet kickar igång på riktigt, berättar Andersson.

Tävlingarna har tagit honom runt jorden. Han har bland annat tävlat i Kina, Tyskland, Ukraina och Frankrike. I Kina deltog han i OS i E-sport, World Cyber Games.

Numera blir han ofta igenkänd och folk tar gärna en bild tillsammans med honom eller vill att han ska signera deras musmatta.

- Det är bara roligt faktiskt. I vissa kretsar blir jag igenkänd hela tiden. Men i Linköping har det bara hänt ett par gånger, säger Jim Andersson, som har mer än 2000 fans på Facebook.

Började tidigt

Jim Andersson var bara tolv år när han började spela och har således spelat Counter-Strike halva sitt liv. I början spelade han mest på internetkaféer, på grund av bristen på bredband.

Men efter ett tag blev det mer seriöst och spelandet tog upp mycket av hans tid - vilket inte uppskattades av hans föräldrar.

- De tyckte inte att det var alls roligt att jag spelade datorspel fem timmar om dagen.

Men 2006 slutade han spela ochblev tillsammans med sin första tjej, och ville inte verka nördig genom att sitta med Counter-Strike hela dagarna.

Jim Andersson beskriver det som att han var "toffel" under den här perioden av sitt liv. När förhållandet tog slut kände han suget igen och började spela.

I dag tränar Andersson och hans lag WinFakt sex timmar om dagen, fem dagar i veckan. Det har gjort att han har fått anpassa sitt liv till det och fått ge upp vissa saker.

- Jag skulle gärna börja träna MMA (kampsport), men det går inte för vi tränar med laget på kvällarna.

Föräldrar ska tjata

Trots att Jim Andersson spelade så många timmar när han var ung lät han aldrig spelandet gå ut över sin skolgång. Det har han sina föräldrar att tacka för.

- Man måste ha förståelse för föräldrarna, det vill ju bara väl. Jag vill uppmana alla föräldrar att tjata på sina datorspelande barn - men på ett kärleksfullt sätt. Visa att ni gör det av kärlek, att ni bryr er. Sen så är det viktigt för alla spelare att ha självdisciplin och veta när man ska stänga av och fokusera på annat. Ha gärna en hobby vid sidan av så att man inte bara sitter vid datorn hela dagarna.

Nu börjar det dock mörkna på Counter-Strike-horisonten. Spelet har funnits i 13 år och fler och fler tävlingar tar bort Counter-Strike som gren i deras tävlingar.

Samtidigt som utvecklarna av spelet snart är färdiga med en uppföljare till Counter-Strike vilket möjligtvis kommer vara dödsstöten för originalspelet.

Jim Andersson och hans lag vet inte om de ska fortsätta med E-sport om Counter-Strike försvinner från tävlingarna.

- Jag vill satsa om det går. Jag drömmer om att tjäna större pengar på E-sport. Men å andra sidan finns det ju många andra viktiga saker i livet också. Någon gång kanske man borde studera vidare till exempel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om