Högst upp i Vita huset i Mjärdevi sitter teknikkonsultbolaget Combitech. De ingår i Saab-konceren, och arbetar främst med digitalisering, totalförsvar, och cybersäkerhet.
Jessica Öberg är vd på företaget. Hon reser mycket mellan de olika kontoren i landet. Idag är hon i Linköping.
– Vill du ha kaffe? frågar hon när vi möts i ett konferensrum där det av säkerhetsskäl råder strikt fotoförbud.
Jag avböjer och förklarar att jag faktiskt inte är så förtjust i den svarta drycken. Hon dricker inte heller kaffe, visar det sig, vilket kan vara ett märkbart handikapp i sociala sammanhang. Men med åren har självsäkerheten vuxit.
– Numera tänker jag bara: "ni får ta mig för den jag är", säger hon.
Kanske har den ökade självsäkerheten också bidragit till hennes framgångar i rollen som vd. För trots att hon innehaft posten i knappa fyra år, fick hon i februari utmärkelsen "årets vd" på Kistamässan i Stockholm.
– Jag blir varm i hjärtat av det, det är lite overkligt, säger hon.
Priset delas ut i olika kategorier, där Combitech med sina 2 500 anställda och sin omsättning på 4,3 miljarder kronor hamnar i kategorin "stora företag".
Vad ska man göra för att få ett sånt pris?
– Jag har inte receptet för hur man gör.
Hon skrattar och fortsätter:
– För mig handlar det nog mycket om att jobba med kulturen. Att se människor och skapa en kultur där jag själv vill vara.
– Jag har också varit småbarnsförälder och vet hur tufft det är att få ihop det. Jag har också varit nyexad och hungrig och vet hur det är. Varje fas i livet kommer med lite olika förutsättningar, och för mig är det viktigt att vi har ett bolag som kan kännas välkomnande för alla medarbetare.
Hur skapar man en hemtrevlig kultur i en sån här corporate-koloss?
– Det finns ju bolag som är jättemycket större än oss också. Men jag tror att en av mina framgångsfaktorer är att jag vågar leda starka, kompetenta, drivna kollegor. När jag rekryterar chefer vill jag ha de som vågar utmana mig och hjälpa mig att utveckla det här bolaget. Och tillsammans sätter vi den här kulturen, och det tror jag flödar neråt i organisationen.
Som kvinnlig vd är hon van vid frågor om könets roll i arbetslivet.
Hur trött är du på frågor om kvinnligt ledarskap?
Jessica Öberg suckar. Sen säger hon även ordet "suck".
– Nej men jag säger såhär: jag tycker att det är tråkigt att vi 2025 behöver prata om det.
– Jag önskar att nästa generation inte behöver få frågan om kvinnligt ledarskap, utan att vi bara pratar om ledarskap.
Samtidigt lyfter hon behovet av att få in fler kvinnor i branschen.
Varför behövs det?
– Jag skulle säga att mångfald är att föredra. Och det handlar inte bara om manligt och kvinnligt, utan också om åldersstrukturer, nyutbildade kontra erfarna, kulturell bakgrund – när vi kommer in i ett och samma rum så är det berikande att vi inte tycker och tänker likadant.
Det är en blåsig dag i mars, både bildligt och bokstavligt. Det har inte ens gått en vecka sedan det uppmärksammade bråket i det amerikanska Vita huset mellan Ukrainas och USA:s presidenter. Jessica Öberg följer utvecklingen noggrant, men manar till lugn.
– Det är en orolig omvärld, absolut. Men vi får inte tappa hoppet, utan vi måste komma ihåg att de allra flesta i världen vill väl.
Hur påverkas ni av om USA och Europa trots allt glider ifrån varandra?
– Det krassa är att när det är så här oroligt i vår omvärld är det än viktigare att investera i totalförsvarsförmågor och det skyndsamt. Det investeras mycket nu, det finns resurser i försvarsbudget, och företag och investerare satsar i branschen.
Att det råder goda ekonomiska förutsättningar märks inte minst i beskedet som vd:n ger om nyanställningar. Combitech räknar med att bara i Linköping rekrytera 90 nya medarbetare under 2025. Förhoppningen är att flera av de som kommer till företaget ska vara kvinnor, som idag utgör cirka 25 procent av arbetsstyrkan.
Om företaget lyckas med den ambitionen återstår att se. Men oavsett vem som arbetar på företaget i framtiden, kommer grunduppdraget att vara detsamma: skydda samhället, dess medborgare, och deras demokratiska rättigheter. En stor uppgift. Men Jessica Öberg viker inte för den.
– Vi i försvars- och säkerhetsbranschen har ett jättestort ansvar att hitta lösningar som kan vara till gagn för att säkra samhället och skapa försvarsförmåga. Vi vill ju skapa en så stor motståndskraft att ingen ska vilja ens försöka anfalla oss. För i slutändan så vill ju ingen ha ett krig.