Jennifer Schill, av många igenkänd efter sin medverkan i tv-programmet Farmen, ville prova att jobba inom den hårt kritiserade svenska institutionsvården. Hon hade tidigare jobbat fem år inom Kriminalvården och när hon väl började på ungdomshemmet Folåsa i Vikingstad såg hon saker som hon inte hade upplevt i fängelsemilljön, berättar hon:
– Jag såg ju hur tjejerna blev bestraffade av det där poängsystemet de använder och vilka konsekvenser det kunde ge för dem.
Statens institutionsstyrelse (Sis), som driver ungdomshemmet, har förklarat att syftet med poängsystemet är att det ska uppmuntra önskvärda beteenden hos ungdomarna. Tjejerna kan samla poäng varje dag – beroende på hur de sköter sig. Poängen kan de använda till saker som är viktiga för dem. Olika saker kräver olika poäng. Det kan handla om alltifrån en extra promenad, extra speltid eller en chans att lämna området några timmar.
Men viss personal missbrukar systemet, berättar ett 20-tal flickor för Corren. Gör de inte som personalen säger får de "oklarat" vilket innebär att de inte får poäng. I en separat intervju berättar 12-åriga Lilly om hur detta ledde till att hon fick fira födelsedagen i ensamhet på en låst avdelning.
Jennifer Schill delar barnens bild om ett bestraffande system. Hon minns särskilt en händelse:
– Hade barnen skött sig helt i tre veckor i sträck så kunde de för första gången komma ut på en permis. Och det var en tjej som var rätt ny på boendet som hade en dag kvar till full poäng. Vi hade varit i väg och badat i poolen med en annan tjej och de blev lite osams. Vi skulle börja gå hemåt och hon blev ledsen så hon började springa. Jag fick springa ifatt henne och var beredd på att få en högerkrok men i stället så kastade hon sig i famnen och började storgråta, säger hon och tillägger:
– Det var väldigt känslosamt. Hon var jätteledsen och ville hem till sin farmor. Sedan mådde hon ännu sämre och sade att det skulle dröja ytterligare tre veckor innan hon fick lämna institutionen. Jag pratade med personalen och ville inte säga som det var, jag visste ju vad som skulle hända.
Men förklaringen att flickan agerat i affekt för att hon blev ledsen och att det inte var ett rymningsförsök hjälpte inte.
– De sade bara att "så är det, hon kommer bli nollad". Jag försökte få dem att göra ett undantag så hon kunde få åka på en utflykt och att hon behövde det för sitt välmående. Men hon blev nollad och fick börja om med poängen och vänta ytterligare tre veckor innan hon fick komma ut.
Enligt ledningen på Folåsa är det riskanalyser som kan göra att utresor ställs in, inte själva poängsystemet.
Men Sis-hemmet har gång på gång fått påpekanden från Ivo angående poängsystemet. Flera tillsyner tyder på att personal använder poängsystemet på olika sätt. I ett beslut från 2023 skriver Ivo:s inspektörer att det är anmärkningsvärt att barn fortsätter vittna om att de blir bestraffade och påminner ledningen om att poängsystemet inte får inskränka på grundläggande rättigheter som barnen har, som social samvaro.
Correns granskning visar att personal fortsätter att göra olika tolkningar av poängsystemet.
Numera blir inte ungdomarna av med sina poäng när de får "oklarat". I stället blir poängen frysta i 24 timmar, enligt uppgifter från personal. Men enligt Sis expert på huvudkontoret finns ingen 24-timmarsregel.