Jättestora byggplaner kan ge tusentals nya jobb

Fyra fastighetsägare vill få Mjärdevi att växa kraftigt. Det rör sig om nya kontorslokaler för många tusen anställda och dessutom bostäder, hotell och service.

Mjärdevi kan bli betydligt mer tättbebyggt i framtiden om alla byggplaner blir verklighet.

Mjärdevi kan bli betydligt mer tättbebyggt i framtiden om alla byggplaner blir verklighet.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2021-06-15 10:12

Det är de fyra stora fastighetsägarna i Mjärdevi – Castellum, Klövern, Sankt Kors och Mannersons – som gemensamt ansöker om en detaljplan för att få bygga 230 000 nya kvadratmeter.

I dag arbetar drygt 7 000 personer i något av Mjärdevis över 400 företag och byggnaderna innehåller cirka 200 000 kvadratmeter. Om de nya planerna blir verklighet rör det sig alltså om mer än en fördubbling. Tanken är att förtäta det i dag relativt glesbebyggda området, bland annat genom att bygga på parkeringarna.

– Vi har ett behov av att kunna möta större kunder. Idag finns det inte så mycket lediga ytor i området, säger Therese Malmström, projektutvecklare på Castellum.

– Att flera fastighetsägare går samman på det här sättet är ovanligt och väldigt positivt. Det ökar sannolikheten för att man tänker till från många olika perspektiv, säger Carl-Fredrik Grönhagen, vd på Mannersons. 

undefined
De ljusare byggnaderna i respektive färg är befintliga byggnader, de mörkare sådana som planeras. De gröna är Castellums fastigheter, de gråa är Klöverns, de turkosa (Mjärdevi Center) är Sankt Kors och de gula är Mannersons.

De fyra fastighetsägarnas ansökan kommer i ett läge där en annan detaljplan i samma storleksordning snart är klar att antas. Det rör sig om fältet mellan Mjärdevi och Lambohovsleden där kommunen planerar för cirka 160 000 kvadratmeter företagslokaler, men också bostäder och hotell.

Sammantaget kan Mjärdevi därmed få cirka tre gånger så mycket byggnadsytor som idag, om alla planer sätts i verket. 

– Det är efterlängtat. Det har länge varit ett väldigt tryck på Mjärdevi, kommenterar samhällsbyggnadsnämndens ordförande Muharrem Demirok (C).

När kan arbetet med den nya detaljplanen starta?

– Det kan jag inte säga. Men det är klart att det är prioriterat när de fyra stora fastighetsägarna i Mjärdevi går samman och vill utveckla området, säger Demirok.

En grundtanke med båda detaljplanerna är att göra Mjärdevi till en stadsdel som lever även utanför kontorstid, genom att också bygga bostäder, lägenhetshotell och kommersiell service.

Lena Miranda är vd på det kommunägda bolaget Linköping Science Park, det som tidigare hette Mjärdevi Science park:

– Det är väldigt positivt att man tänker långsiktigt och tar i ordentligt. Sedan gäller det att analysera och se i vilken takt man kan realisera planerna. Vi står ju inför en brytpunkt efter pandemin, där vi inte riktigt vet hur det blir med kontor och bostäder i framtiden. Men det finns ett uppdämt behov av lokaler i Mjärdevi, och Linköping är en kommun som har alla förutsättningar att expandera, säger hon. 

Karta: Mjärdevi
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!