Jätteplanen: Här kan det byggas över 300 nya bostäder

Över 300 bostäder planeras vid Ryttargårdskyrkan i Linköping. Det är tänkt att bli allt från studentlägenheter till omsorgsboende och bostäder för 70-plussare.

Peter Nordlander och Magnus Eriksson är två av församlingsmedlemmarna som jobbar med byggprojektet vid Ryttargårdskyrkan.

Peter Nordlander och Magnus Eriksson är två av församlingsmedlemmarna som jobbar med byggprojektet vid Ryttargårdskyrkan.

Foto: Åke Alvin

Linköping2021-02-08 07:00

När församlingen för snart 25 år sedan köpte soldathemmet vid Djurgårdsgatan ingick också 23 000 kvadratmeter mark. Där finns nu långt gångna planer på att bygga bostäder. Detaljplanen ska ut på samråd under våren och om allt går enligt plan kan byggena starta hösten 2022.

För att det hela ska bli verklighet behövs ett församlingsbeslut. Under våren planeras ett beslutande församlingsmöte där det krävs att två tredjedelar av de närvarande röstar ja.  

För att finansiera församlingens investering på cirka 188 miljoner kronor är planen att sälja av marken ut mot Garnisonsvägen/Djurgårdsgatan. Där är det tänkt att fastighetsbolaget Tosito och byggföretaget Gärahov ska bygga cirka 185 bostäder.

undefined
Sammanlagt 309 bostäder ska byggas enligt de skisser som tagits fram för Ryttargårdskyrkan. Mot Djurgårdsgatan planeras ett trekantigt torg.

På marken som återstår ska det bli en blandning av studentbostäder, omsorgsboende och trygghetsboende för 70-plussare. Det ska byggas både hyresrätter och bostadsrätter – och 20–25 lägenheter är tänkta att hyras ut till människor som har svårt att komma in på bostadsmarknaden.

– Vi vill ha en mångfald av människor. Ett par lägenheter har vi tänkt ska vara till för superakuta behov, för utsatta människor som snabbt behöver tak över huvudet, berättar Magnus Eriksson, en av de församlingsmedlemmar som är med och planerar satsningen.

Byggnaderna ska ägas av församlingens fastighetsbolag och tanken är att bolagets vinster ska användas i församlingens verksamhet. Men Magnus Eriksson betonar att drivkraften absolut inte är att tjäna pengar.

– Vi lever i samma värld som alla andra och är beroende av att det kommer in pengar. Men målet är inte att maximera vinsten utan att vara en hjälpande hand och möta utsatta människors behov. Vi brukar uttrycka det så att vi vill vara Jesu händer och fötter i Linköping.

undefined
Bostadshus på upp till sju våningar planeras mot Garnisonsvägen och Djurgårdsgatan.

Förutom bostäder planeras ett bildningscentrum där samtal förs med Liljeholmens folkhögskola och studieförbundet Bilda. Den förskola som ligger på området idag ska enligt planerna rivas och ersättas av en större för cirka 80 barn.

Ut mot Djurgårdsgatan planeras ett stort torg med två kommersiella lokaler och en ingång till kyrkan och det stora caféet som blir kvar som en mittpunkt i kvarteret. Parkering planeras i två underjordiska garage samt markparkeringar.

– Om det här blir verklighet kommer det att bli ett område där alla åldrar möts. Från babysång, förskola, fritids, scoutverksamhet och studentlägenheter till bostäder för dem över 70, konstaterar Peter Nordlander, koordinator i Ryttargårdskyrkan.

Byggprojektet innebär att merparten av gräsmattorna vid Djurgårdsgatan och Garnisonsvägen byggs bort.

– Men vi bevarar skogsdungarna och vi har ju väldigt gröna omgivningar, med bland annat Grenadjärparken och Magistratshagen, påpekar Magnus Eriksson.

undefined
"Drivkraften bakom byggprojektet är att hjälpa människor, inte att tjäna pengar", säger Peter Nordlander och Magnus Eriksson.

Linköpings kommun antog 2015 ett detaljplaneprogram som drog upp riktlinjerna för hur området längs Djurgårdsgatan ska förändras, med uppemot 1 000 nya bostäder. I det programmet är det tänkt att nya byggnader vid Ryttargårdskyrkan ska utgöra en ny entré till staden, tillsammans med Stångåstadens planerade byggen på andra sidan gatan.

Längre ner på gatan, framför Stolplyckan, planeras runt 150 bostäder. Den detaljplanen har överklagats till mark- och miljödomstolen i Växjö.

På Lasarettsgatan, ett stenkast från Djurgårdsgatan, tänker Stångå­stadens dotterbolag Studentbostäder tillsammans med Lejonfastigheter bygga cirka­ 50 studentbostäder och 120 förskoleplatser. 

Ryttargårdskyrkan

På 1960-talet uppfördes ett soldathem med fritidsverksamhet för soldaterna. Verksamheten upphörde när I4 lades ner i slutet av 1990-talet. 1997 såldes soldathemmet till Filadelfiaförsamlingen och hemmet byggdes ut med kyrksal och sporthall som invigdes 1999.

Ryttargårdskyrkan har cirka 1 000 medlemmar och är en församling som samverkar med Evangeliska Frikyrkan, ett frikyrkosamfund med drygt 300 församlingar. Församlingen bildades 1937 genom att 360 medlemmar lämnade Baptistförsamlingen Betania.

Karta: Ryttargårdskyrkan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!