Jätteodling av svamp i Linköping

I Linköping finns sedan ett par månader en av Sveriges största champinjonodlingar, och större ska den bli.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköping2015-09-05 09:00

Ägaren heter Hamit Biten och är kurd från Turkiet. I Sverige har han varit i 22 år tillsammans med hustrun Dilan. Nu bor de i Lambohov med tre barn, i ett hyrt radhus där de bott sedan de flyttade hit för åtta år sedan.

– Vi kom från Eskilstuna där jag drev restauranger och kaféer. I Linköping hade jag restaurang Grinden i Vidingsjö, säger Hamit.

För tre år sedan tog han över champinjonodlingen i Finspång som då drivits i mer än 20 år. Åtta mil till jobbet och lika långt hem funkar inte så bra när man oftast jobbar sju dagar i veckan. Hamit beslöt att öppna en odling i Linköping, i nya fräscha lokaler. I Finspång gick det bra, i Linköping borde det gå ännu bättre.

Jag hittar till odlingen med nöd och näppe. Dvärggatan i Tornby lät som en missuppfattning. Men efter lite trixande står han plötsligen där, Hamit Biten. Och företaget, Sinem - Tornby Champinjoner, ligger visst på Dvärggatan.

Lokalerna är nybyggda, hyresvärd är Vasaparken. På övervåningen finns kontor och ett allrum. Här luktar nytt, en våning ner luktar det champinjoner. Utmed en korridor med rejäl takhöjd finns åtta stor rum, ännu är hälften tomma. Jordfyllda lådor kommer hit, efter att ha stått på tillväxt hos odlaren i flera månader.

Varje låda är på cirka 2,8 kvadratmeter. Två och två bredvid varann och i flera lager. Nyinkommet ser innehållet bara ut som ren svart jord. En vecka därefter är det färdigt att plocka. Vattningen sker efter måttet: lika mycket vatten ska på som liter plockade champinjoner.

På sikt hoppas Hamit Biten fylla alla rum med odlingsvåningar. Det innebär dubbel eller rent av tre gånger så mycket skörd som idag. Här finns kapacitet för totalt 220 lådor.

Nu skördar han mellan fem och sex ton i månader. Omsättningen är ännu inte klar men sista året i Finspång omsatte företaget 2, 5 miljoner.

– Jag ska öka tre gånger, säger en beslutsam Hamit och spänner ögonen i mig.

Han jobbar tillsammans med hustrun och har en anställd. I takt med framtida ökning räknar han med fler anställda. Hans två tonårsbarn jobbar redan med att plocka.

Varje låda ger tre skördar med en vecka emellan. Hela hans familjen älskar champinjoner, själv steker han dem helst med salt och peppar och med några knäckta ägg över - en perfekt frukost. Eller på pizza, "en pizza utan champinjoner är ingen pizza". Lägger man också på oxfilé och räkor blir den alldeles perfekt!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om